Predrag Matvejević je bio Jugoslaven, ali nije bio protiv nacionalnih identiteta jer je pomagao i hrvatske disidente, rečeno je na tribini ‘Ostavština Predraga Matvejevića’, održanoj 14. februara u prostorijama ‘Privrednika’ u Zagrebu. Uz moderiranje novinara Saše Kosanovića, učesnici tribine, upriličene povodom smrti ovog vrhunskog intelektualca, bili su profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Nenad Ivić i leksikograf Velimir Visković. Podsjetili su na njegove poteze usmjerena ka zaštiti ljudskih prava, ali i razvoju demokracije na ovim prostorima.

– Matvejević je bio osoba svjetske reputacije i značajno ime u kulturi – rekao je Visković i naglasio da je Matvejević prevažna figura da bi bio zapostavljan, bez obzira tko bio na vlasti.

Kako je kazao Ivić, nedavno preminuli intelektualac se borio protiv ‘politika gluposti’.
– U normalnim zemljama postoji politički konsenzus oko toga što je kultura, a kod nas u Hrvatskoj stranke na vlasti imaju svaka ‘svoju’ kulturu. Kad je njegov zbornik predstavljen na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, uprava je stajala po strani. Nisu branili ili otežavali, ali se nisu ni miješali – rekao je Ivić.

Visković je podsjetio i na brojne Matvejevićeve poteze kao što su otvorena pisma Titu, Brežnjevu i Franji Tuđmanu da se povuku s vlasti. Kako je objasnio, Matvejević je pomagao hrvatskim disidentima i desničarima Franji Tuđmanu, Vladimiru Šeksu ili Hrvoju Šošiću, ali i Vojislavu Šešelju koji je 1984. godine, kad još nije zaglibio u nacionalizam, stradao jer je upozorio na plagijate Branka Miljuša, jednog od partijskih rukovodilaca u Sarajevu.

Čulo se na tribini i da Matvejevića vlast nije trebala štititi, ali i da njemu nije bilo mjesto u kulturi koja je ostvarila svoje snove o protjerivanju ‘drugih’. A kako je rečeno, on je osuđivao srpski nacionalizam, ali je naglašavao da se mora osuditi i onaj hrvatski.

 

Izvor: Novosti, autor: N.J.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email