Srpski kulturni centar u Puli i ovog leta domaćoj publici i mnogobrojnim turistima priređuje bogat kulturni program. Nakon uspešne i dobro posećene manifestacije u junu „Dani Vojvodine u Istri“, u toku je i izložba o filmskoj divi Mileni Dravić, koja je obeležila 65. Filmski festival u Puli, a u pripremi su i mnogi drugi kulturni sadržaji.

Jedan od najvažnijih kulturnih događaja ovoga leta u Puli, ali i u Istri, svakako je izložba slika i monografije o srpskoj i jugoslovenskoj filmskoj divi Mileni Dravić, otvorena 12. jula, u okviru 65. Filmskog festivala u tom gradu, u Srpskom kulturnom centru.

Izložbu fotografija pod nazivom Milena, priredili su Maja Medić i Stefan Arsenijević, a u sklopu nje je predstavljena i monografija autorke Tatjane Nježić Milena Dravić – više od umetnosti posvećena izuzetnom stvaralačkom opusu ove velike glumice.

„Srpski kulturni centar u Puli već godinama, u sklopu poznatog filmskog festivala, radi prateće programe ove tradicionalne manifestacije”, rekao je direktor ovog Centra i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula, ističući kako je ova izložba Milena Dravić definitivno obeležila 65. Pulski filmski festival.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a, Rašula je naglasio da je jeste činjenica da je na otvaranju izložbe lično prisustvovala i Milena Dravić, i da je sledeći dan bila na predstavljanju monografije u Centru, a da je na svečanom otvaranju festivala u Pulskoj areni ovacijama i frenetičnim aplauzom osam hiljada posetitelja koji su se podigli i pozdravljali je duže od deset minuta”.

„Treba reći da je dolazak Milene Dravić u Srpski kulturni centar izazvao veliko interesovanje u Puli, više od hiljadu ljudi napravilo je špalir u Ribarskoj ulici gde se naš Centar nalazi, pozdravili su je aplauzom, svi su hteli da joj se približe, da se slikaju sa njom, da je dodirnu, a posebno su mediji pokazali veliki interes i tom prilikom je dala bezbroj intervjua, što je za sve nas Centru bilo veliko zadovoljstvo a i samom festivalu” rekao je Rašula.

Tokom čitavog trajanja izložbe, koja je otvorena do 27. jula, posetioci su u mogućnosti da vide i dokumentarni film o Mileni Dravić koji je napravilo Udruženje filmskih i dramskih umetnika Srbije koji se vrti po ceo dan i predstavlja omaž iz svih njenih dosadašnjih filmskih ostvarenja”, rekao je Rašula.

Sve ove događaje vezane za Milenu Dravić organizovao je Kulturni centar Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Udruženjem dramskih umetnika Srbije i, naravno, sa Srpskim kulturnim centrom u Puli i Klubom Srba Istarske županije, i sve to pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije.

Govoreći o narednim kulturnim događanjima u Srpskom kulturnom centru Milan Rašula je, uz napomenu da Centar nastavlja sa novim aktivnostima, i da će 28. jula biti postavljena izložba akademskog slikara iz Beograda Bojana Savića.

Od ostalih aktivnosti kojima se Centar bavi, odnosno Veće srpske nacionalne manjine Istarske županije, Rašula je poseban naglasak dao na likovnu radionicu u toku leta, kao i na redovnu dopunsku nastavu srpskog jezika koja počinje u septembru. Na toj nastavi osim učenja maternjeg jezika i ćirilice polaznici imaju i predmete: pravoslavnu veronauku, nacionalnu istoriju, geografiju i kulturu.

“Aktivnosti Centra ovoga leta finansirani su uz pomoć Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije, kroz projekte”, rekao je Rašula i dodao da stalna i značajna pomoć za svoje aktivnosti, Veću srpske nacionalne manjine Istarske županije dolazi od Grada Pule i same županije.

 

Izvor: RTS, autor: Miroslav Karlica

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email