Bilten Srpskog narodnog vijeća pubilikacija je koja izlazi od 2014. godine i prikazuje glavne probleme s kojima se susreću Srbi u Hrvatskoj. Osim što se na ovaj način informira srpska zajednica u Hrvatskoj, ali i ostala javnost, jedan od ciljeva Biltena, kako ističu u SNV-u, jest i poticanje rada institucija čiji je zadatak da rješavaju probleme s kojima se zajednica susreće. Upravo je posljednji bilten pod nazivom „Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2016“ bio tema tribine koja je održana 14. marta u Zagrebu u organizaciji Srpskog privrednog društva „Privrednik“ i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Na tribini su gostovali Tamara Opačić iz Srpskog narodnog vijeća, koja je ujedno i autorica Biltena, Karolina Leaković, predsjedica Foruma žena SDP-a i Boris Pavelić, novinar Novog lista, dok je tribinu moderirao novinar Saša Kosanović.

Govoreći o koncepciji i sadržaju ove publikacije, Tamara Opačić je iznijela zapanjujuć podatak da su govor mržnje i nasilje prema Srbima u odnosu na 2015. godinu porasli za 57 %, a treba uzeti u obzir da brojni građani, zbog gubitka povjerenja u policiju i vlast, ni ne prijavljuju nasilje.

– Nasilje se najviše očituje u prijetnjama i uvredama upućenim istaknutim članovima srpske zajednice, zatim u grafitima po ulicama, u medijima, u izjavama javnih osoba koje promoviraju netrpeljivost prema Srbima, u fizičkim napadima, u uništavanju imovine Srba te mnogim drugim situacijama – naglasila je autorica Biltena.

Ističući da u hrvatskoj nedostaje suosjećanja i solidarnosti, Boris Pavelić ja naglasio da upravo predsjednica, optužujući žrtve, izravno potiče govor mržnje. „Ona točno zna što radi“ istaknuo je Pavelić govoreći o službenim osudama govora mržnje, koje su po njegovom sudu mlake i služe kao izgovor.

– Nakon 25 godina hrvatsko društvo je na samom početku. Nije jasno da li je ova zemlja za sve ili samo za neke, dok se onima drugima, najblaže rečeno, poručuju da mogu otići – rekao je novinar Novog lista ocjenivši da, osim HDZ-a i ostalih desnih stranaka, Most i Živi zid također imaju katastrofalno ponašanje prema manjinama.

Karolina Leaković ukazala je na to da su mediji uvelike krivi za govor mržnje, posebno portali, ali je naglasila kako u posljednje vrijeme nacionalna televizija snosi veliku odgovornost te kako je ona možda i najveći problem. Od tiskanih medija spomenula je i Večernji list koji govor mržnje prikazuje kao slobodu govora. Na komentar o pasivnosti SDP-a i pitanje kada će se to promijeniti, Leaković komentira kako ta stranka nema praksu djelovanja izvan institucija, ali kao pozitivnu gestu ističe to što se predsjednik stranke pojavio na Noćnom maršu.

– Od njega se očekuje mnogo više, da stvori aktivizam na ljevici. Ako ga ne bude artikulirao SDP, artikulirat će netko drugi – istaknula je Leaković.

Iz publike se, pored ostalih pitanja i komentara, istaknuo komentar članice FAKTIV-a koja je naglasila da nećemo postići promene dok se nalazimo u poziciji žrtve te da trebamo uzeti stvari u svoje ruke i izaći na ulicu. Napomenula je da bi stranke to također trebale napraviti jer one imaju moć i to mogu pokrenuti.

Boris Pavelić je zaključivši raspravu o uličnim pobunama istaknuo da je važno da pobuna bude snažna, dobro organizirana i, što je najvažnije, mora imati plan za dalje. Na kraju je naveo da bi „ulična pobuna trebala biti pokrenuta u cijeloj regiji, nešto kao južnoslavenski bunt, istog dana u svim državama s istim porukama“ kako bi imala efekta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email