Beograd će do 28. juna dobiti spomenik Gavrilu Principu, a inicijativu za njegovo podizanje pokrenula je Vlada Republike Srbije, kako je izjavio gradski menadžer Goran Vesić koji je dodao da će spomenik biti visine dva metra i težine 350 kilograma, javlja Tanjug.

Prema njegovim rečima, Beograd će podizanjem spomenika odati dostojnu počast čoveku koji je svojim činom postao deo srpske istorije i koji se žrtvovao za slobodu.

“Komisija za imenovanje ulica i trgova Skupštine grada Beograda donela je u petak odluku, na predlog Ministrstva rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja, odnosno ministra Aleksandra Vulina, da se u Beogradu podigne spomenik Gavrilu Principu”, objasnio je Vesić.

Dodao je da je formiran Odbor za podizanje spomenika na čijem čelu se nalazi Vulin, a čiji članovi su Goran Vesić, Nikola Nikodijević, Jasmina Mitrović Marić i Vladan Vukosavljević.

“Predlozi ovih odluka naći će se na dnevnom redu sednice Skupštine grada Beograda već sutra”, naveo je Vesić i dodao da će Odbor održati sednicu odmah posle sednice Skupštine grada i doneti sve odluke za postavljanje spomenika.

Gavrilo Princip, rođen 1894. u Bosanskom Grahovu (BiH), bio je pripadnik jugoslovenske organizacije Mlada Bosna. Vođen idejom izdvajanja svih južnih Slovena iz Austro-Ugarske monarhije izvršio je atentat na Franca Ferdinanda, austro-ugarskog prestolonaslednika i njegovu suprugu groficu Sofiju, 28. juna 1914. godine u Sarajevu. Ovaj događaj, poznat kao Sarajevski atentat, smatra se okidačem za početak Prvog svetskog rata.

Uloga Gavrila Principa i ogranizacije Mlada Bosna različito se tumači u regionu, a deca u školama takođe uče različite lekcije o ovom istorijskom događaju.

 

Izvor: Agencije

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email