Beograd dobija Obalu jasenovačkih žrtava

Piše: O. R. / P-portal.net

Leva obala reke Save u Beogradu, od Brankovog mosta do mosta Gazela, poneće naziv Obala jasenovačkih žrtava

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda odlučila je na poslednjoj sednici održanoj 22. novembra da se leva obala reke Save od Brankovog mosta do mosta „Gazela” nazove Obalom jasenovačkih žrtava.

Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića u svojstvu građanina, koji je naglasio koliko je važno da pamtimo i štitimo uspomenu na stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

„Sistem koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji je funkcionisao u okviru Nezavisne Države Hrvatske, predstavlja najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svetskog rata na području Jugoslavije. Osećajući ljudsku potrebu da, tokom ove tužne 80. godišnjice uspostavljanja tog najstrašnijeg gubilišta na nekadašnjim jugoslovenskim i jednog od najužasnijih na sveukupnim evropskim prostorima tokom Drugog svetskog rata, u svojstvu građanina Republike Srbije doprinesem očuvanju sećanja na njihovu nevinu žrtvu, a nakon obavljenih konsultacija sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida, upućujem zvaničan predlog da se leva obala reke Save, na potezu od mosta Gazela, pa sve do Brankovog mosta, nazove Obalom jasenovačkih žrtava. To je najmanje što možemo učiniti kako bismo očuvali dostojanstveno sećanje na žrtve genocida počinjenog nad srpskim narodom, kao i na žrtve Holokausta i Samudaripena“ – deo je Vučićeve inicijative.

Ulice će dobiti i princeza Olivera, knez Pavle Karađorđević, car Justinijan Prvi i car Iraklij, Vladeta Jerotić, Jelka Bojkić Makavejev, Draginja Gavrilović, Kosara Cvetković

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: