Banijske kuće – usamljeni svjedoci trajanja

Piše: O. R. / P-portal.net

Mnoge od tradicionalnih banijskih drvenih kuća koje su izbjegle paljenja i "preseljenja" prethodnih decenija, nisu preživjele i nedavne potrese. Dok neke i dalje, čvršće od mnogo kasnije sagrađenih, stoje netaknute i svjedoče o nekadašnjem životu i tradiciji
banijske kuće

Autohtone tradicijske banijske kuće važan su dio sveukupne kulturne baštine ovih krajeva. Mnoge od ovih starih drvenih kuća izgrađene su još u 18. i 19. stoljeću i nalaze se pod zaštitom države. Prethodnih decenija deseci ovih bisera nekadašnjeg narodnog graditeljstva nestajali su bez traga. „Premještani“ u cjelini ili u djelovima u razne krajeve Hrvatske, pa i izvan nje. Neke su zapaljene, neke ukradene, a neke su stradale i u nedavnim potresima.

Ipak, dobar dio njih i dalje čvrsto i ponosno stoji i svjedoči o nekadašnjem životu i tradiciji. Banijske kuće, čvršće od nekih mnogo kasnije sagrađenih i, barem kako se vjerovalo do potresa, po suvremenim standardima. Njihova vrijednost ne ogleda se samo u kulturnom i tradicijskom smislu, one su sve usamljeniji, ali živi svjedoci trajanja.

U nastavku pogledajte neke detalje tradicionalnog graditeljstva na Baniji, zabilježene objektivom našeg fotografa Jovice Drobnjaka.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: