fbpx

Banijske kuće – usamljeni svjedoci trajanja

Banijske kuće – usamljeni svjedoci trajanja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Mnoge od tradicionalnih banijskih drvenih kuća koje su izbjegle paljenja i "preseljenja" prethodnih decenija, nisu preživjele i nedavne potrese. Dok neke i dalje, čvršće od mnogo kasnije sagrađenih, stoje netaknute i svjedoče o nekadašnjem životu i tradiciji
banijske kuće

Autohtone tradicijske banijske kuće važan su dio sveukupne kulturne baštine ovih krajeva. Mnoge od ovih starih drvenih kuća izgrađene su još u 18. i 19. stoljeću i nalaze se pod zaštitom države. Prethodnih decenija deseci ovih bisera nekadašnjeg narodnog graditeljstva nestajali su bez traga. „Premještani“ u cjelini ili u djelovima u razne krajeve Hrvatske, pa i izvan nje. Neke su zapaljene, neke ukradene, a neke su stradale i u nedavnim potresima.

Ipak, dobar dio njih i dalje čvrsto i ponosno stoji i svjedoči o nekadašnjem životu i tradiciji. Banijske kuće, čvršće od nekih mnogo kasnije sagrađenih i, barem kako se vjerovalo do potresa, po suvremenim standardima. Njihova vrijednost ne ogleda se samo u kulturnom i tradicijskom smislu, one su sve usamljeniji, ali živi svjedoci trajanja.

U nastavku pogledajte neke detalje tradicionalnog graditeljstva na Baniji, zabilježene objektivom našeg fotografa Jovice Drobnjaka.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama:

NAJNOVIJE

KOMENTARI

Umirali su i drugi, ali nitko nije ostavljao ovoliku prazninu
Ispravak iskrivka