Istraživanje koje je objavio Institut za otvoreno društvo u Sofiji, obuhvata procenu kvaliteta obrazovanja, slobodu medija i poverenje javnosti, čime je rangirana podložnost 35 država dezinformacijama.

Prema istraživanju o medijskoj pismenosti u Evropi, Hrvatska je na 24. mestu, Srbija na 29, Crna Gora na 31, BiH na 32, a Albanija na 33. mestu liste od 35 zemalja.

Kako se navodi u istraživanju koje je obuhvatilo 35 evropskih zemalja pobrojanih prema kvalitetu obrazovanja, medijskoj slobodi i poverenju javnosti, zemlje Balkana su među najranjivijim za širenje lažnih vesti koje se opisuju kao „glasine, obmane, otvorene laži i dezinformacije iz stranih vlada ili neprijateljskih entiteta“, prenosi Juronjuz.

Sa druge strane, istraživači smatraju i da su skandinavske zemlje, isto kao i Holandija i Estonija, najbolje osposobljene da se odupru „post-istinitim“ informacijama u kojima objektivne činjenice manje utiču na oblikovanje javnog mnjenja nego emocije i lična uverenja.

Makedonija i Turska rangirane su najniže po medijskoj pismenosti zbog, kako se navodi, slabog obrazovanja, niskog poverenja javnosti i nedovoljne medijske slobode. Na čelu liste nalazi se Finska uz objašnjenje da ona ima „snažan obrazovni sistem“ i „široko rasprostranjene veštine kritičkog mišljenja“ koje se smatraju ključnim za otpornost na lažne vesti, piše Juronjuz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email