U javnom apelu upućenom vlastima u Crnoj Gori mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije naveo je da vladiku Joanikija poznaje skoro četiri decenije i da je na tome blagodaran Bogu. Mitropolit Porfirije je pozvao zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju.

Mitropolit Porfirije naveo je da oseća potrebu, ne samo da izrazi podršku i sastradalnu bratsku ljubav prema vladici Joanikiju, nego, ujedno, da aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamerno i prijateljski ukaže da postoje i drugi izlazi iz slepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona.

„Mada, tolikom hrastu i duhovnom gorostasu, kakav je naš čestiti Vladika, teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti rešenje za Crnu Goru”, navodi mitropolit Porfirije.

On je pozvao zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili.

„Vladika i njegovi utamničeni sveštenici su molitvom i javnim apelom upućenim svojim vernicima, spremnim na svaku žrtvu, ali i poslušnost svome Vladiki i svojoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali hristoliku samožrtvenu odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi”, naglasio je mitropolit Porfirije.

Svojim postupcima vladika Joanikije je pokazao da ne pravi razliku među ljudima, već da sa istom ljubavlju brine, kako o svojoj pastvi, tako i o životima svojih progonitelja i njihovih bližnjih, navodi u javnom apelu mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

„Sada je sva odgovornost prebačena isključivo na crnogorsku političku vrhušku. Ne treba im nikakva posebna mudrost. Ugledajte se, časni glavari, na brižnog i ljubavlju ispunjenog vašeg i našeg duhovnog pastira, vladiku Joanikija”, apeluje mitropolit Porfirije.

Na kraju je mitropolit Porfirije poželeo svima da Sveti Vasilije Ostroški „podari mira, rasuđivanja, dobre volje i straha Božijeg, da učinimo sve što je potrebno kako nas se potomci ne bi postideli”.

 

Naslovna fotografija: Jovica Drobnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email