Povodom nedavne odluke glinskog Gradskog vijeća kojom se zabranjuje održavanje komemorativnih skupova ispred Spomen doma u Glini, članovi i članice Antifašističke lige Hrvatske na tom su mjestu održali javnu sjednicu. Simbolično, sjednica je održana na Međunarodni dan ljudskih prava.

– Osim u Drugom svjetskom ratu, područje Gline bilo je obilježeno stradanjima i 90-ih. Tu je ubijeno više od 290 Hrvata, a tokom i nakon akcije Oluja ubijeno je i mnogo srpskih civila. Zbog toga se moramo sjećati svih, ali je važno da se na ovom mjestu sjetimo žrtava koje su ubijene 1941. – kazala je pred okupljenima Vesna Teršelič iz Centra za suočavanje s prošlošću – Documenta. Glinsko Gradsko vijeće je u listopadu donijelo “Odluku o utvrđivanju mjesta polaganja vijenaca, cvijeća i paljenju svijeća na području naselja Gline”. Njome se utvrđuje da se komemoriranje može vršiti isključivo na području ispred križa srušene crkve Sv. Ivana Nepomuka te groblja na prostoru naselja. Zbog bojazni da bi se time onemogućilo odavanje pijeteta žrtvama iz Drugog svjetskog rata, VSNM Grada Gline podnio je Ministarstvu uprave zahtjev za nadzor tog akta. Kako stoji u odgovoru Ministarstva, radi se o odluci protokolarnog karaktera, koja se odnosi samo na psotupanje delegacije Grada Gline. Pri tome, Odluka ne sadrži odredbe bilo kakvom ograničavanju mirnog okupljanja na ostalim mjestima u gradu.

– Rečeno nam je da su unatoč Odluci “na ovom mjestu mogu održavati komemoracije, ali da istodobno to ne bi trebali činiti”. Mi smo ovdje da kažemo da to možemo i trebamo. Zločin počinjen na ovom mjestu u ljeto 1941. jedan je od najstrašnijih zločina koji pokazuje prirodu i namjere režima NDH. Zbog toga je važno da politiku sjećanja temeljimo na priznanju zločina i klanjanju svim žrtvama – ubijenima u Drugom svjetskom ratu i ratu 90-ih – poručio je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Donošenje ove Odluke samo je jedan u nizu revizionističkih poteza glinskih vlasti. Na mjestu pravoslavne crkve, u kojoj su 1941. ustaše ubile gotovo 1.000 muškaraca, 1969. je izgrađen Spomen dom. Ovu ustanovu vlasti su neposredno nakon Oluje preimenovale u Hrvatski dom. Iste godine uništeno je i spomen-obilježje na kojem su se nalazila imena žrtava. Da predstavnici vlasti od svojih ideja i dalje ne namjeravaju odustati, potvrdio je Stjepan Tonković, potpredsjednik Gradskog vijeća. On je na protu-prosvjedu, kojeg su braniteljske udruge organizirale nedaleko od skupa Antifašističke lige, kazao da će Vijeće, zbog moguće pogreške u proceduri donošenja postojećeg akta, donijeti novu odluku kojom će se definitivno zabraniti “provociranje većinskog naroda”.

Izvor: SNV, autor: Tamara Opačić

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email