Američki studenti posjetili Privrednik

Piše: P-portal.net

Privrednik primio grupu američkih studenata sa Sveučilišta Northeastern iz Bostona. Američki studenti su u Privredniku slušali predavanja o radu i historiji Srpskog privrednog društva “Privrednik” i o aktualnim dešavanjima u …

Privrednik primio grupu američkih studenata sa Sveučilišta Northeastern iz Bostona.

Američki studenti su u Privredniku slušali predavanja o radu i historiji Srpskog privrednog društva “Privrednik” i o aktualnim dešavanjima u društveno-političkom životu Srba u Hrvatskoj.

Posljednjeg dana svog trotjednog studijskog putovanja, 4. augusta/kolovoza 2011. godine, grupa studenata sa svojim profesorima sa Northeastern University zainteresirana za proučavanje post-konfliktne obnove u zemljama bivše Jugoslavije imala je predavanje u Privrednikovom domu.

Predavanje o radu i historiji SPD Privrednik držao je sekretar Privrednika Ignjatić. Kroz historiju Privrednika studenti su dobili prikaz srpsko-hrvatskih odnosa u posljednjih 115 godina. Ekonomski savjetnik SNV-a i potpredsjednik Privrednik Juniora Predrag Krupljan govorio je o sjednici sjećanja SNV-a i o odluci Ustavnog suda kojom je oborena prošlogodišnja usvojena zakonska rješenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Profesor Dr. Denis Sullivan i njihovi studenti na predmetu Studije konflikta prije Privrednika posjetili su u Zagrebu još i Ured Predsjednika Republike, Hrvatski sabor i Leksikografski zavod “Miroslav Krleža”. U sklopu svog studijskog putovanja prije Zagreba posjetili su Novi Sad, Beograd, Prištinu, Sarajevo, Mostar, Dubrovnik, Split i Plitvička jezera i još nekoliko gradova u Srbiji, BiH i Hrvatskoj s namjerom da se upoznaju s ljudima i društveno-političkim prilikama u ovim zemljama.

– Studenti i profesori su pažljivo slušali naša izlaganja. Imali su zanimljiva pitanja. Najviše ih je zanimao proces povratka Privrednikove imovine. Sam profesor Sullivan je izrazio želju da nam se vrati imovina do sljedeće godine kada njegovi studenti budu dolazili. – rekao je Ignjatić i dodao da je ovo druga godina kako Privrednik organizira predavanja studentima iz Bostona o prilikama i problemima Srba u Hrvatskoj. U narednim godinama ovakva predavanja će se nastaviti.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: