24 godine Zajedničkog veća opština

Piše: P-portal.net

Obeležena 24. godišnjica postojanja i rada Zajedničkog veća opština
ZVO

Zajedničko veće opština, institucija Srba u Hrvatskoj nastala nakon rata devedesetih, proslavila je juče 24. godišnjicu postojanja i rada. Svečana akademija održana je u zgradi novoobnovljenog Srpskog doma u Vukovaru, a prisustvovali su mnogi gosti iz političkog života Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju ZVO, nakon intoniranja hrvatske i srpske himne, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić prisutne je upoznao sa postignućima ZVO-a u protekloj godini kao i sa problemima sa kojima se ova institucija i narod koji predstavlja suočava u borbi za prava Srba na istoku Hrvatske.

Predsednik ZVO-a pohvalio je saradnju sa hrvatskom vladom koja redovno izdvaja sredstva za rad institucije kao i sve veću pomoć koja poslednjih nekoliko godina stiže iz susedne Srbije.

Skupu se obratio i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević koji se u svom govoru osvrnuo na proces Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske kao jedne od najuspešnijih mirovnih misija Ujedinjenih nacija.

Novi Vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić zaželeo je Zajedničkom veću opština uspeh u daljem radu naglasivši da će u svom radu nastojati da na ovom prostoru svi žive bolje i da se više ne govori o suživotu nego o životu na ovom prostoru.

Skupu se potom obratili i direktor Кancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri, predsednik Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Autonomne pokrajine Vojvodine Duško Ćutilo kao i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Milimir Vujadinović.

Gosti iz Srbije istakli su dobru saradnju pokrajinskih i republičkih institucija i Zajedničkog veća opština i obećali dalju pomoć matične države srpskom narodu u Hrvatskoj.

Skupu se obratio i saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac koji se između ostalog osvrnuo i na predstojeći popis stanovništva.

Dodeljena i priznanja

Na svečanosti su uručena i priznanja, povelje i plakete ZVO za 2020. i 2021. godinu.

Кulturno-umetničko društvo „Sloga“ iz Vukovara, koje je prošle godine obeležilo stotu godišnjicu, dobitnik je Plakete Zajedničkog veća opština za 2020. godinu, dok je Povelja posthumno dodeljena dugogodišnjem načelniku Opštine Šodolovci Milu Zlokapi.

Ovogodišnji dobitnici Plakete Zajedničkog veća opština su slikar i etnograf Milan Dvornić iz Belog Manastira i košarkaški trener Milorad Manojlović iz Vukovara.

Povelje Zajedničkog veća opština za 2021. godinu uručene su predstavnicima tri radio stanice sa istoka Hrvatske, Radiju Borovo, Radiju Dunav iz Vukovar i Radiju Banska Кosa iz Belog Manastira, koje ove godine obeležavaju tri decenije postojanja i rada. Skupu se u ime nagrađenih obratio i na nagradama zahvalio direktor Radija Dunav Branislav Bijelić.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: