24 godine od početka NATO bombardiranja Srbije

Piše: P-portal.net

Na današnji dan prije 24 godinе počeli su vazdušni napadi NATO snaga na tadašnju SRJ. Procjenuje se da je tokom 78 dana bombardiranja poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi
bombardiranje Srbije

Odluka o bombardiranju tadašnje SRJ donijeta je, prvi put u historiji, bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, podsjeća RTS.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedjelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a.

U bombardiranju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dječjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Bombardiranje je trajalo 78 dana. U napadima je poginulo 1.008 pripadnika bezbednosnih snaga, a ukupan broj civilnih žrtava se do danas ne zna. Prema podacima koji zvanično nisu usaglašeni, povređeno je više od 12 hiljada ljudi.

Nakon više diplomatskih pritisaka, bombardiranje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN, a uslijedilo je povlačenje vojske i policije sa Kosova i Metohije i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: