Na današnji dan 1818. godine rođen je Petar Preradović, srpski i hrvatski književnik, jedan od najznačajnijih pjesnika epohe ilirizma, čija se lirika kreće od zanosnog rodoljublja do krajnjeg pesimizma.

Nakon završene Vojne akademije u Vinernojštatu, iako rođen kao Srbin, zbog napredovanja u karijeri prešao je u katoličanstvo i napredovao do čina generala, učestvujući u svim ratovima Austrije njegovog doba. Isprva je pisao na njemačkom, ali je ubrzo počeo da piše na maternjem jeziku, pa se njegovim pravim književnim početkom smatra pjesma “Zora puca, biće dana”. Napisao je i niz toplih ljubavnih pjesama, od kojih se mnoge pjevaju i sada, poput pjesme “Miruj, miruj, srce moje”. Djela: zbirke pjesama “Prvijenci”, “Nove pjesme”, drama “Kraljević Marko”, epovi “Lopudska” (nedovršen), “Prvi ljudi”, “Pustinjak” (nedovršen), libreta “Vladimir i Kosara”, “Sirotica”. Tekst današnje austrijske himne djelo je njegove praunuke Paule fon Preradović.

Svečanom akademijom u rodnoj kući Petra Preradovića u Grabrovnici pokraj Pitomače, danas je obilježeno 200 godina od rođenja velikog pjesnika. To je početak niza manifestacija koje će trajati do kraja godine. O liku i djelu na svečanosti su govorili predsjednica Odbora za obilježavanje obljetnice, saborska zastupnica Vesna Bedeković, Veliki meštar Družbe “Braće Hrvatskog Zmaja” Nevio Šetić, sin Luke Hrvatića, jednog od promicatelja ideja i djela Petra Preradovića, profesor Neven Hrvatić, potpredsjednik Matice Hrvatske Stipe Botica, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, izaslanica premijera Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković.

Na svečanosti je naglašeno i kako će se europskim sredstvima rodna kuća Petra Preradovića, trošni objekt iz 18. stoljeća, rekonstrukcijom pretvoriti u suvremeni, moderni, multimedijski izložbeni prostor koji će kronološki predstavljati pjesnikov život i djelovanje. Ta je zgrada zaštićena kao spomenik kulture i u njoj se nalazi muzejski postav uređen 5. ožujka 1968. u povodu 150. obljetnice pjesnikova rođenja. Ukupna vrijednost projekta je 6 milijuna kuna, a trebao bi biti dovršen tijekom iduće godine, rečeno je na svečanosti.

Svečanost su glazbenim programom, uglazbljenim stihovima Petra Preradovića uveličali sopranistica Kristina Domović u pratnji klavijaturistice Sanje Spahija te zagrebački Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva na čelu sa zborovođom Josipom Degl’Ivellio.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email