Na izložbi otvorenoj 9. novembra biblioteka ‘Prosvjete’ u Zagrebu je predstavila preko 200 naslova nabavljenih na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Po riječima voditeljice biblioteke Snježane Čiče, nabavljeno je nešto manje naslova srpske književnosti, ali je broj naslova iz drugih područja uglavnom ostao sličan lanjskom.

– Zadovoljni smo kupljenim, pogotovo što je među knjigama više onih namijenjenih mlađoj publici pa se nadamo da ćemo novom ponudom privući i mlade – rekla je Snježana Čiča.

Urednik izdavaštva ‘Prosvjete’ Čedomir Višnjić ukazao je na kontinuitet nabavke knjiga.

– Manje-više smo pokupili vrhnje ovogodišnje produkcije – rekao je i dodao da je izdavačka scena u Srbiji danas drugačija nego ranije.

– Knjige izdaju i Vojska Srbije i MUP i SPC, ali nema više nekih starih izdavačkih kuća kao što su bile ‘Rad’, ‘Nolit’ ili ‘Prosveta’. S druge strane se javljaju nove, male izdavačke kuće – rekao je Višnjić.

– Knjige o Draži Mihajloviću, Katoličkoj crkvi i Staljinu stoje jedne pored drugih, što je odraz situacije u srpskom izdavaštvu koja ne može biti bolja od one u srpskom društvu – rekao je i dodao da se situacija u izdavaštvu vidi i činjenicom da je nagradu za izdavača godine dobila Bora Babić iz novosadske ‘Akademske knjige’ koja je ove godine izdala veći broj kvalitetnih naslova.

Višnjić smatra da vodstvo beogradskog sajma tek treba odlučiti hoće li ta manifestacija biti nacionalnog ili regionalnog karaktera te hoće li biti mjesto susreta autora i izdavača ili tek puke prodaje knjiga.

– Bolje je da bude regionalnog karaktera, ali ne zbog eventualnog zajedničkog tržišta, nego zbog susreta izdavača i autora i to ne samo s ovih prostora – rekao je Višnjić, ističući da je sajam najkorisniji onima koji na njega dolaze iz zemalja regije.

Izložba je otvorena i u petak, 10. novembra, a nove knjige će se moći posuđivati od ponedjeljka, 13. novembra.

 

Izvor: Novosti, autor: N.J.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email