14. Festival srpske kulture u Istri posvećen Vladi Divljanu

Piše: O. R. / P-portal.net

Festival će, Divljanu u čast, biti otvoren 28. aprila filmom „Nebeska tema: Priča o Vladi Divljanu“ redatelja Mladena Matičevića (Kino Valli, u 18.00 sati)
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Ćetrnaesti Festival srpske kulture u Istri ove godine održat će se u nekoliko programskih cjelina, i to od 28. aprila do 4. maja. Festival je posvećen Vladi Divljanu, legendarnom srpskom rock muzičaru i tekstopiscu, frontmenu nekadašnjeg benda VIS Idoli.

Pored rock i pop muzike, Divljan se bavio i filmskom muzikom, komponirao je soundtrack za brojne filmove kao što su „Šest dana juna“, „Kako je propao rokenrol“, „Crni bombarder“, „Tri palme za dve bitange i ribicu!“, „Sedam i po“ i druge, a pisao je muziku i za kazališne predstave.

Povod je 40. godišnjica izlaska albuma “Odbrana i posljednji dani” koji je Jugoton objavio 1982. godine, a list Džuboks ga par godina kasnije proglasio najboljom pločom 20. vijeka u Jugoslaviji. U čast Vladi Divljanu 14. Festival bit će otvoren filmom „Nebeska tema – Priča o Vladi Divljanu“ redatelja Mladena Matičevića 28. aprila u Kinu Valli u 18 sati, da bi kroz narednih pet dana bili prikazani filmovi srpske produkcije o rock muzici, i to 30. aprila „Električni orgazam za ljude budućnosti“, 1. maja „Moj zanat“ film o Arsenu Dediću, 2. maja „Viktorija 15“, 3. maja „Priča o Evi Braun“, a revija završava filmom „Zarobljeno vreme“ 4. maja o Peci Popoviću.

U petak 29. aprila u Srpskom kulturnom centru u 20 sati bit će otvorena izložba „Made in fabrika fotografa 7/8“ Aleksandre Popović Petković i Marije Trkulje, a 4. maja u SKUC-u u 18 sati bit će otvorena jedinstvena izložba fotografija sa posljednjeg koncerta Đorđa Balaševića „Bogojavljanska noć 19.01.2020.“ fotografa Nenada Mihajlovića iz Novog Sada.

Ovom izložbom Srpski kulturni centar u Istri daje doprinos programima u sklopu Dana grada i nagrade Počasni građanin Pule koja se posthumno dodjeljuje Đorđe Balaševiću.

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: