U organizaciji SKD-a „Prosvjeta”, Pododbora Petrinja, na prostorima OPG-a Jekić u Grabovcu Banskom održani su tradicionalni „11. likovni susreti na Baniji 2014.” na kojima su sudjeloval(e)i akademski i amaterski slikari(ce) iz Zagreba, Karlovca, Gline, Hrvatske Kostajnice, Jastrebarskog, Velike Kladuše i Petrinje.

„Našli smo se u novom ambijentu što je slikarima bilo posebno drago i ugodno jer ima puno motiva za slikanje, a znamo da imamo i likovnu koloniju „Jesen u Petrinji” koja će ove godine biti održana po deveti puta. Pored toga naše slike izložit ćemo u Petrinji, u našoj Galeriji „Krsto Hegedušić” bit će to treća izložba, a bit će postavljena 4. srpnja i trajat će mjesec dana. Očekujemo da ćemo prvi puta predstaviti 60-ak novih radova.” – kazala je Mara Vilus, predsjednica petrinjskog Pododbora.

Na susretima su sudjelovali: Jelena Marinković (Hrvatska Kostajnica), Anica Potočki (Karlovac), Ana Milašinović (Karlovac), Jasna Anđelić (Jastrebarsko), Ljubica i Joško Leš (Karlovac), Vlasta Kristić (Petrinja), Velimir Sekulić (Zagreb), Vladimir Gregorić (Glina), Hajrudin Osmanagić (Velika Kladuša), Ljubomir Radovančević (Zagreb), Hasan Bekanović (Velika Kladuša), Fikret Abdić – Todo (Velika Kladuša), Milan Lapčić (Karlovac), Milutin Knežević (Karlovac), Milan Keleuva (Glina), Nedjeljko Tintor (Zagreb), Stevo Živanov (Karlovac), te prof. Miloš Popović (Zagreb), ujedno i voditelj dječjih radionica, a na prijedlog petrinjskog Pododbora i ovogodišnji dobitnik nagrade „Sava Mrkalj”, dok je Nevenka Božiček (Petrinja) poslala svoju sliku za susrete jer nije mogla doći zbog bolesti.

Manifestaciju su uveličali petrinjski paroh Saša Umićević, koji je obišao slikare i porazgovarao s njima, a u ime Grada Petrinje bila je zamjenica gradonačelnika Svjetlana Lazić, koja je pozdravila sve sudionike u ime gradonačelnika Darinka Dumbovića, te je uručila Priznanja za sudjelovanje na “11. likovnim susretima na Baniji 2014.”. Jedno od njih, na prijedlog Hajrudina Osmanagića, u ime svih sudionika, dobila je i Mara Vilus, predsjednica petrinjskog Pododbora, za sve što je učinila proteklih godina u svom humanom radu.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su članovi izvornih pjevačkih skupina, ženskih i muških, te tamburaški sastav SKD-a “Prosvjeta” Pododbora Petrinja.

 

Izvor: Portal 53

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email