Direktor izraelskog Centra “Simon Vizental” i čuveni lovac na zločince Efraim Zurof poručio je da nema tolerancije za ustaše, za te masovne ubice. Smatra da je Ante Pavelić jedan od najvećih masovnih ubica u Drugom svetskom ratu, dodajući da on nije junak i nije “ponosno pobegao u Argentinu da bi ostao lojalan domovini”.

Svaka izjava poput one koju je dao vladin Savet za suočavanje sa prošlošću koja može da ostavi utisak da su “ustaše možda učinile neke loše stvari, ali oni nisu toliko loši, oni su junaci, patriote i trebalo bi slediti njihov primer” – je potpuni apsurd, upozorio je Zurof u intervjuu za riječki Novi list.

Zurof je to rekao tokom nedavnog boravka u Zagrebu, gde je promovisanja njegova knjiga “Operacija poslednja prilika – potera za nacističkim zločincima”, koja je objavljena i na hrvatskom prevodu.

Zurof, inače, dvadesetak godina dolazi u Hrvatsku i prati šta se u toj državi zbiva i dok ga jedni smatraju borbenim lovcem na zločince, posebno Holokausta, za druge je “crvena krpa” upravo zbog insistiranja na progonu ustaških zločinaca i osude neoustaških manifestacija.

Upitan da komentariše to što predstavnici jevrejske zajednice u Hrvatskoj najavljuju da ni ove godine, treći put zaredom, neće učestovati na komemoraciji u Jasenovcu, Zurof kaže da se slaže sa njima.

“Oni su sto odsto u pravu i treba i dalje tako da rade sve dok osećaju da se vlada ne bori zadovoljavajuće protiv ustašonostalgije i dok su njene reakcije neodređene”, naveo je Zurof.

Komentarišući izveštaj koj je vladi podnelo Veće za suočavanjem s posledicama nedemokratskih režima, Zurof kaže da je to kao da se jedan kolač želi pojesti dva puta – učiniti nešto i nešto je suprotno tome.

“Kada se suočavate s takvim pojavama, onda se suočavate s njima vrlo jasno, nedvosmisleno, ne ostavlja se nikakav prostor za dilemu šta o tome mislite”, kaže Zurof.

Kako je naglasio, poruka mora biti jasna – nema tolerancije za ustaše, nema tolerancije za te masovne ubice.

“Ante Pavelić je jedan od najvećih masovnih ubica u Drugom svetskom ratu, on nije junak i nije ponosno pobegao u Argentinu da bi ostao lojalan domovini. To je sve ‘kenjaža’. Svaka takva izjava Veća može ostaviti utisak da su ustaše možda učinile neke loše stvari, ali oni nisu toliko loši, oni su junaci, patriote i trebalo bi slediti njihov primjer. To je potpuno apsurdno”, istakao je Zurof.

Upitan kako gleda na vladu i njeno ponašanje u slučaju jasenovačke ploče, na kojoj je bio uklesan grb HOS-a sa ustaškim pokličom “za dom spremni” i da li se seća slučaja kada je pre 14 godina tadašnji premijer Ivo Sanader u roku od 24 sata uklonio spomen ploču Milu Budaku, Zurof podseća da je i Centar “Simon Vizental” tražio da se premimenuje ulica koja je po Milu Budaku nazvana u Splitu.

“I to je promenjeno, bilo je to kasnih devedesetih”, rekao je Zurof.

Prema njegovim rečima, dva su načina suočavanja s problemom.

“Jedan je s vrha, dolazi od vlasti, a drugi je obrazovanjem što je dugotrajnije, ali je dublje i efikasnije. Ali, treba koristiti oba načina i to zajedno. Ako predsednica Hrvatske pozira s ustaškom zastavom u Kanadi, što bi trebalo o tome da mislimo? Šta će prosečna osoba u Splitu, Zadru, Zagrebu misliti o toj ustaškoj zastavi ako predsednica s njome pozira, ‘pa, ako se ona slika s njom, mora da je to u redu, biće da su oni junaci, patriote'”, kaže Zurof.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email