Dečji vrtić “Zlatokosa” iz Borova, u kojem se vaspitno-obrazovni rad odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, na 12. međunarodnom sajmu obrazovanja Putokazi u Novom Sadu nagrađen je diplomom s Velikom zlatnom medaljom za kvalitet rada. Lokacija, uređenje, oprema, okruženje samog objekta, integracija s drugim sistemima (privrede, kulture, javnih službi i slično), promocija i prezentacija kroz medijske nastupe, sajt, humanitarne aktivnosti, sportske aktivnosti i zaštita životne sredine kriterijumi su kojima se rukovodila komisija za ocenjivanje kvaliteta obrazovnih ustanova. Na sajmu je sudjelovalo oko 300 obrazovnih ustanova iz Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske. Nagrade su dodeljivane po kategorijama za predškolske, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske ustanove.

– Velika zlatna medalja koju je naš vrtić osvojio na 12. međunarodnom sajmu obrazovanja Putokazi u Novom Sadu za sve zaposlene predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad kao i obavezu da se konstantno teži boljem. Za predstavnike našeg vrtića velika je čast bila biti deo nagrađenih i učestvovati na ovom sajmu obrazovanja u našoj matičnoj državi. Posebno se zahvaljujemo gospođi Zlati Milisavac, saradnici u službi za ocenu kvaliteta, na srdačnom prijemu i saradnji. Iskreno se nadamo da će uspostavljeni kontakti omogućiti povezivanje predškolskih ustanova iz Srbije i Hrvatske i tako omogućiti vaspitačima, deci i roditeljima razmenu iskustava i unapređenje vaspitno-obrazovnog rada u predškolskim ustanovama – ističe direktorica borovskog vrtića Radmila Latas.

Primer dobre prakse i integracije je i Sporazum o znanstvenoj i akademskoj saradnji s Pedagoškim fakultetom iz Osijeka, koji je potpisan krajem prošle godine.

Radmila Latas

– Ovaj sporazum otvara nam značajne mogućnosti za dodatno stručno usavršavanje naših vaspitača. To je izuzetno važno, jer naša struka nalaže stalno usavršavanje. U okviru redovne satnice imamo stručno individualno usavršavanje, prisustvujemo stručnim skupovima, a u toku ove pedagoške godine naš vrtić je u dva navrata bio domaćin stručnog skupa. Otvoreni smo za saradnju sa svim obrazovnim ustanovama, kako u državi u kojoj živimo, tako i u našoj matičnoj državi, jer smo vrtić u kojem je vaspitno-obrazovni rad organizovan na srpskom jeziku i pismu – napominje direktorica.

Proteklu pedagošku godinu u Dečjem vrtiću “Zlatokosa” obeležile su brojne aktivnosti, putovanja i izleti. Uz ostalo i učešće na 60. Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu, gde su nastupili s koreografijom dečjeg folklora “Pošla Rumena” uz pratnju Dečjeg tamburaškog orkestra KUD-a “Branislav Nušić” iz Borova.

– Putovanje je finansirala Opština Borovo kao osnivač, tako da je za naše roditelje i decu sve bilo besplatno. Još jedno novo i lepo iskustvo, kao i odlazak u Beograd, u Ministarstvo spoljnih poslova 18. maja. Organizator putovanja bio je Odbor za obrazovanje Zajedničkog veća opština. S nama su putovala i deca iz vrtića u Vukovarsko-sremskoj županiji koji realizuju program na srpskom jeziku, 126 predškolaca i 14 vaspitača u tri autobusa. Deca su prisustvovala pozorišnoj predstavi “Lepotica i zver” u pozorištu “Pinokio”. Nakon predstave ova najmlađa, najslađa i najbrojnija delegacija primljena je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Za mališane su u Muzeju diplomatije organizovane tri radionice – Srpski vitezovi i princeze, Heroji ćirilice i Dečje mozgalice o diplomatiji. Na poklon su dobili slikovnice i školski pribor. Putovanje u srpsku prestonicu završilo je posetom beogradskom ZOO vrtu – priča Radmila Latas.

Organizovani predškolski odgoj u Opštini Borovo započeo je 1992. godine u okviru mesne osnovne škole. Tadašnji naziv vrtića bio je “Maslačak”. Imao je 83-je upisane dece uzrasta od tri do sedam godina, raspoređenih u četiri vaspitne grupe. Vrtić je u sklopu škole delovao sve do reintegracije, odnosno do izgradnje nove zgrade vrtića. Vrtić su izgradili UNTAES i USAID. Otvaranje nove zgrade vrtića upriličeno je 7. jula 1998. godine. Rad u novom objektu započeo je u pedagoškoj 1998/1999. godini s upisanih 78 dece u tri vaspitne grupe. Registrovan je nakon mirne reintegracije, 19. novembra 1999. kao Dečji vrtić “Zlatokosa” Borovo. Osnivač vrtića je Opština Borovo, a kapacitet mu je 120 dece. Tokom jula ove godine organizovan je upis dece u pedagošku 2017/2018. godinu. Nakon kolektivnog godišnjeg odmora u avgustu, roditelji će svoju decu u ovu predškolsku ustanovu moći upisati i u periodu od 28. avgusta do 4. septembra, kada počinje nova pedagoška godina.

– Upis će se vršiti u pet grupa, u četiri mešovite, redovne grupe (deca uzrasta od jedne do tri godine, od tri do pet godina, petogodišnjaci i predškola – redovni program) i u kraći program predškole koja počinje 1. oktobra. Prošlu pedagošku godinu završili smo sa 112 dece. U prvi razred osnovne škole upisano je 39 predškolaca. Iz našeg vrtića ih je otišlo 42-je, s tim da je prošla pedagoška godina započela sa 48 predškolaca, a šestero ih se u međuvremenu odselilo. Ovim putem pozivam roditelje da upišu svoju decu u naš vrtić, da im pruže jedno novo iskustvo odrastanja i učenja u vršnjačkoj zajednici – naglašava direktorica.

U borovskom vrtiću danas je devet stalno zaposlenih, od čega je njih šestero stručno, a troje tehničko osoblje. Dva vaspitača zaposlena su na određeno vreme, a imaju i jednu pripravnicu-vaspitača.

– Što se tiče uslova rada i opreme, možemo reći da smo dostigli dobar standard. Izuzetno nas veseli što smo ove godine na proslavi Dana opštine 22. maja dobili donaciju Udruženja izdavača i knjižara Republike Srbije, preko dve stotine knjiga, slikovnica i stručne literature na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu za vrtić i mesnu školu – dodaje naša sagovornica.

Dečji vrtić “Zlatokosa” od 2001. organizuje i Dečju likovnu radionicu u saradnji s lokalnim umetnicima. U oktobru prošle godine, u okviru obeležavanja Dečje nedelje, održana je 16. likovna radionica. U galeriji Osnovne škole Borovo postavljena je i retrospektivna izložba s prvih 15 likovnih radionica u ovoj predškolskoj ustanovi. Izuzetno su ponosni i na saradnju s roditeljima. Iz te saradnje proistekla je i Strategija i svojevrsni moto ove predškolske ustanove “Igrom i učenjem znanje se povezuje sa životom”, što će biti nit vodilja i u nadolazećem periodu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email