„Problem potencijalnog zbrinjavanja nuklearnog otpada na području Općine Dvor” bila je tema tiskovne konferencije članova Živog zida.

„Prije svega želimo istaknuti da se, kao politička stranka, protivimo bilo kakvom obliku skladištenja, bilo radioaktivnog otpada, bilo istrošenog nuklearnog goriva zato što je Općina Dvor jedna od ekološki najčistijih u Republici Hrvatskoj i zato što je jedina dugoročna perspektiva razvoja, ekološki i lovni turizam, kao i ekološka poljoprivreda. ” – kazao je uvodno Dušan Cvetanović, koordinator Živog zida za Sisačko-moslavačku županiju i nastavio: „Svaki koncept koji uključuje odlagalište otpada znači i konačno uništenje života na tom području. Nažalost naš stav o ovom pitanju ne dijele sve političke stranke u ovoj Županiji i to je ono na što želimo upozoriti. Prije svega tu mislimo na HDZ i SDSS, kao nositelje vlasti u Općini Dvor, ali i na razini Županije i države. Naime, 22. travnja je održana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su vijećnici, pod pritiskom građana, jednoglasno su donijeli zaključak da se protive odlaganju otpada na području Općine. Na toj sjednici predsjednik Vijeća Stjepan Buić (HDZ) dobio je zadatak da u roku mjesec dana sazove sastanke Mjesnih odbora, ali to se nažalost nije dogodilo, jer je odluka građana jedan od preduvjeta da odluka Vlade bude odbačena. To se čini smišljeno i radi se o opstrukciji načelnika Nikole Arbutine, koji je svim predsjednicima Mjesnih odbora čak prijetio i policijom.”

Na kraju je postavio i pitanje, ne samo načelniku Dvora Nikoli Arbutini, ne samo zamjeniku župana SMŽ iz redova SDSS-a Bogdanu Rkmanu, koji nije rekao niti jedne riječi po pitanju nuklearnog otpada u Dvoru, nego postavljaju pitanje i saborskim zastupnicima SDSS-a, prije svega Miloradu Pupovcu koji je prošle godine na sjednici Hrvatskog sabora glasovao za strategiju o zbrinjavanju otpada, a u kojoj piše da je Dvor jedno od potencijalnih lokacija za skladištenje.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić predstavio je rješenja za koja se zalažu i koje je prihvatljivo za cijelu Hrvatsku: „Općina Dvor se treba razvijati na način koji je opisao kolega. Međutim, potaknuti izjavom Franca Bogoviča, bivšeg gradonačelnika Krškog, dok je bio ovdje, koji je kazao da u Sloveniji, u Općini Vrbina, već postoji odlagalište otpada i da ima mjesta za još dva silosa. To je cjelokupno rješenje zato, ne samo da bi se ondje skladištio otpad, nisko i srednje radioaktivan, nego kada dođe do dekomisije nuklearke Krško, upravo ondje se može skladištiti i hrvatski dio tog otpada, a radi se ukupno o nekih deset tisuća kubnih metara, ondje za to ima mjesta.”

Što se tiče novca, naznačio je, ulaganje u ta dva silosa iznosilo bi oko 188 milijuna eura za što je već osiguran novac, a plaćamo ga svi svakim računom za struju, jer HEP uplaćuje u Fond za dekomisiju nuklearke Krško i u njemu trenutno ima oko milijardu i 200 milijuna kuna, što će biti i više nego dovoljno da se izgrade ti silosi.

Dijana Miličević, koordinatorica Živog zida za Općinu Dvor, tvrdi kako lokacija bivše vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori ne može biti trajno i kvalitetno rješenje, jer je objekt 1970-ih godina građen za druge namjene, a podsjetila je kako je stanovništvo Dvora već 2003. godine reklo da ne želi nuklearni otpad u svojoj blizini. Tada je prikupljeno 16.000 potpisa koji su predani u Hrvatski sabor, ali do dana današnjeg Trgovska gora nije izbrisana iz Prostornog plana, jednostavno zato što nema političke volje.

 

Izvor: Portal 53, autor: Ivica Mioković

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email