Rast popularnosti Živog zida bila je tema tribine, održane 15. maja u organizaciji Privrednika i VSNM-a grada Zagreba, na kojoj su govorili Branimir Bunjac iz Živog zida, kao i novinari Hrvoje Krešić s televizije N1 i Tomislav Klauški iz 24 sata.

– Živi zid je sinergijska stranka koja nastoji ujediniti Hrvate i građane hrvatske na rješavanju važnih pitanja – rekao je Bunjac, prozivajući medije i političke stranke za prišivanje ‘lijevih, desnih i antisistemskih epiteta Živom zidu, a da ih ništa nisu pitali’.

– Velike stranke tjeraju medije da o Živom zidu izvještavaju loše ili da uopće ne izvještavaju – dodao je.

Govoreći o Agrokoru, Bunjac je naveo da su otkriveni izvršitelji nezakonitosti i kriminala, ali ne i njihovi nalogodavci, zalažući se za ostavku Vlade i nove izbore. Dodao je da se Živi zid ne bavi svjetonazorskim pitanjima, kao što su abortus ili imenovanje ulica, nego pitanjima važnim za građane, od ovrha do penzija, pa i uz cijenu ‘kažnjavanja’ banaka i štampanja novca. Kako je rekao, njegova stranka se zalaže za slobodu izbora oko cijepljenja djece, ne objasnivši zašto se ne bori za slobodu izbora kada je u pitanju abortus.

– Zalažemo se za instituciju referenduma, pa želimo i da se održi i referendum o izlasku iz NATO-a ili EU-a – rekao je.

Na pitanje zašto se ne oglašavaju protiv aktualne inicijative za smanjenje prava manjinskih zastupnika, rekao je da je zastupnik Ivan Pernar najpopularniji političar među manjinama, potkrepljujući to gomilom sljedbenika na Facebooku iz drugih država regiona.

Krešić je rekao da se Živi zid odbija izjašnjavati oko nekih tema kako ne bi otjerao dio potencijalnih birača. Nakon Bunjčevog odbijanja da se izjasni da li je Živi zid za zabranu abortusa, ali i još nekih ‘vrućih tema’, zaključio da Živi zid ide u smjeru populizma i sektaštva i da nastavlja politiku traženja neprijatelja.

– Teško je postići argumentirani razgovor sa Živim zidom jer izbjegavaju dati čvrsti stav koji bi nekog mogao odbiti. Živi zid zna da će privući ljude jer izbjegava teme – rekao je Krešić i zaključio da je jedan od razloga uspješnosti Živog zida leži u odsutnosti političkog identiteta među strankama.

– Lijepo je što se zalažete da ljudi imaju plaće i penzije, ali ne navodite kako to postići, a da bude održivo. Vi govorite samo o onom što vam odgovara – rekao je Klauški, navodeći brojne primjere djelovanja Živog zida.

Svoj doprinos tribini dala je i publika, postavljajući brojna pitanja Bunjcu koji je ili izbjegavao konkretne odgovore ili su prepucavao s onima koji su propitkivali.

 

Izvor: Novosti, autor: N.J.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email