Lagunina edicija priča “Talasi” bogatija je za knjigu “Orlovi ponovo lete” u kojoj 14 srpskih pripovedača govori o svom detinjstvu, a izdavač je tom knjigom obeležio 100 godina od rođenja nezaboravnog pisca Branka Ćopića.

U knjizi koja nosi nadnalslov “Nove priče o magarećim godinama”, kako je Ćopić nazvao tinejdžere, okupljena je kratka proza nekih od najboljih domaćih pisaca uglavnom mlađe generacije iako su se tu našli Dragan Velikić, Ljubica Arsić, MIhajlo Pantić.

Kako je za Tanjug kazao priređivač obe zbirke, autor jedne priče i “otac” njenog naslova koji je duhovita varijacija na Ćopićevu zbirku “Orlovi rano lete” Vule Žurić , “dobri duh Branka Ćopića okupio je jedinstvenu književnu družinu”.

Orlovi_ponovo_lete (1)“Pišući o svojim magarećim godinama sastavili su zbirku ispunjenu najrazlicitijim avanturama, problemima i nevoljama junaka koje drma pubertet, prvi put se zaljubljuju, ne znaju šta će sa sobom pa upadaju u nevolje, odlučuju da pobegnu od kuće i da se nikada, baš nikada više ne vrate u školu”, kazao je Žurić.

“Kako je to biti omladinac u vreme kad nije bilo kompjutera i mobilnih telefona, a kako je biti tinejdžer u dvadeset prvom veku? Koliko je sazrevanje kratko a sećanje dugo? Da li su patnje, radosti, veselja i razočaranja uvek isti, ili su se promenili kao i ceo svet i mladost u njemu? Na put ka književnim odgovorima na zamršena pitanja odrastanja uputiće nas smešne, nežne, tužne, pronicljive i uvek uzbudljive priče naših autora koji su se odvažili da s nama podele tajne svog detinjstva”, navodi Žurić.

“Orlovi ponovo lete” kroz priče koje potpisuju Muharem Bazdulj, Marko Vidojković, Mihajlo Pantić, Mirjana Đurdevic, Rade Kuzmanović, Miodrag Raičević, Dimitrije Vojnov, Dejan Stojiljković, Dragan Velikić, Zoran Penevski, Ljubica Arsić, Vule Žuric, Dr Nele Karajlić, Vladimir Kecmanović.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email