Predstava “Jami distrikt” dramske autorke Milene Bogavac i reditelja Kokana Mladenovića, koja se bavi pojmom nacije i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu, trijumfovala je na 63. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, osvojivši sedam Sterijinih nagrada, uključujući za najbolju predstavu, režiju i tekst. Od devet predstava iz selekcije Boška Milina, po broju Sterijinih nagrada izdvojila se i drama “Carstvo nebesko – epika balkanika” Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatra, u režiji Jerneja Lorencija, koju je kritika proglasila najboljom.

Jami distrikt

Mladenović je trijumfovao na 63. Sterijinom pozorju nakon prošlogodišnjeg uspeha predstavom “Na Drini ćuprija”, koja je osvojila nagrade kritike i publike, ali je, kao i sve druge u konkurenciji, ostala bez zvaničnih nagrada zbog odluke žirija da dodeli samo Sterijinu nagradu “svim učesnicima” tog festivala.

Žiri 63. Pozorja, koji su činili kostimografkinja Maja Mirković (predsednica), dramska spisateljica Tanja Šljivar, dramaturškinja i dramska spisateljica Branislava Ilić, rediteljka Ksenija Krnajski i glumac Novak Bilbija, odlučio je većinom glasova da Sterijinu nagradu dodeli predstavi “Jami distrikt”, nastaloj u produkciji Bitef teatara iz Beograda, Centra za kulturu Tivat, Festivala Maszk iz Segedina i novosadskog Think Tank studija iz Novog Sada. Većinom glasova je dodeljena i Sterijina nagrada za najbolji dramski tekst Mileni Bogavac, a Mladenović je jednoglasno nagrađen za režiju te predstave o besmislenosti nacionalnih podela u 21. veku.

Predstava “Jami distrikt” odnela je i tri glumačke nagrade koje su dobile Jelena Graovac i Nina Nešković, kao i Isidora Simijonović, proglašena najboljom mladom glumicom na 63. Sterijinom pozorju, koje je završeno 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu predstavom “Ulica usamljenih automobila” Narodnog pozorišta Niš i samog festivala, u režiji Đurđe Tešić, prema tekstu Zorana Pešića Sigme.

Pobednička predstava nagrađena je i kostimografsko ostvarenje Ivane Nestorović.

 

Nekoliko nagrada odnela je i predstava “Carstvo nebesko – epika balkanika”, uključujući Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje Bojana Žirovića, za originalnu scensku muziku (Karmina Šilec), za scenski pokret (Gregor Luštek) i specijalnu Sterijinu nagradu za dramaturgiju (Matic Starina).

Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje dobila je i Bojana Zečević za ulogu u predstavi “…I ostali” Mine Ćirić, Galine Maksimović, Nede Gojković i Maše Radić, u režiji Stevana Bodrože i produkciji Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić″ i Merlinka festivala iz Beograda, za koju je i Nikola Šurbanović dobio Sterijinu nagradu iz Fonda “Dara Darinka Čalenić” za najboljeg mladog glumca.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje dodeljena je Dragani Purković Macan za predstavu “Švajcarska” Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, kojom je 63. Sterijino pozorje otvoreno 26. maja.

Carstvo nebesko

Žiri Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije (Bojana Janković – predsednica, Ivana Petrović i Spasoje Ž. Milovanović) jednoglasno je odlučio da Sterijinu nagradu Okruglog stola kritike 63. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu, koja od ove godine nosi ime “Dejan Penčić Poljanski”, dodeli predstavi “Carstvo nebesko – epika balkanika”.

I žiri novosadskog lista “Dnevnik” jednoglasno je odlučio da svoju nagradu za umetničko ostvarenje dodeli Jerneju Lorenciju za režiju predstave “Carstvo nebesko”.

Publici je, pak, najbolja bila predstava Zagrebačkog kazališta mladih (Hrvatska) “Črna mati zemla” prema romanu Kristiana Novaka, u režiji Dore Ružđak Podolski, koja je izvedena van konkurencije – u programu Krugovi.

Nagrada producentske kuće Scomediasco za najbolju epizodnu ulogu dodeljena je ravnopravno, na osnovu odluke žirija koji su činili Darinka Nikolić (predsednica), Sonja Damjanović i Teofil PančićMiljki Brdsjanin za ulogu u predstavi “Švajcarska” i Igoru Borojeviću za ulogu u predstavi “Svedobro” Stevana Vraneša, u režiji Nemanje Rankovića i izvođenju Narodnog pozorišta Užice.

Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju domaće pozorišne umetnosti i kulture, na osnovu odluke Upravnog odbora Pozorja, pripala je veteranima glumišta Renati Ulmanski i Predragu Ejdusu.

Sterijino pozorje svečano je otvoreno 26. maja besedom reditelja Nebojše Bradića o važnosti institucionalnog pozorišta u vremenu komercijalizacije kulture i bujanja industrije zabave pod diktatom tržišta kapitala.

Sterijino pozorje je 2017. godine završeno zvižducima upućenim žiriju na čelu sa Predragom Mikijem Manojlovićem zbog odluke bez presedana da dodeli samo Sterijinu nagradu “svim učesnicima” tog festivala i specijalnu nagradu publici. Ovacije je dobio Kokan Mladenović, čija je predstava “Na Drini Ćuprija” osvojila nagrade kritike, publike i redakcije “Dnevnika”. Odluku žirija, koju je Mladenović nazvao bio “terorističkim aktom” protiv pozorišta, pokušao je da objasni Miki Manojlović na zatvaranju 62. Pozorja, navodeći da nije usmerena protiv bilo koga, već ukazuje na sve teže stanje u kulturi u poslednjih 15-ak godina.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email