Antifašistička liga RH u otvorenom pismu javnosti osvrće se na izjavu Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, koji s indignacijom odbacuje “neargumentirane kritike” na račun ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

– Što je ministar kulture rekao da bi to bio razlog da ga se smijeni? Neka oni koji se bune protiv njega kažu u čemu je problem, nemaju argumente – kazao je Karamarko. Problem je u tome, poručuju iz Antifašističke lige, da trenutačna hrvatska Vlada na čelu sa svojim prvim potpredsjednikom ne vidi u čemu je problem!

– Da vodeće funkcije svog ministra u pokretima i strankama koje relativiziraju nacizam, a veličaju ustaštvo, ova Vlada ne vidi kao problem. Da za njih nije argument niz Hasanbegovićevih izjava i intervjua koji argumentiranije od bilo kakvih “neargumentiranih” kritika govore o vrijednosnim sudovima ministra kulture – stoji u otvorenom pismu javnosti koje ispred Antifašističke lige RH potpisuje Zoran Pusić.

Za Vladu, nadalje, nije argument niz Hasanbegovićevih izjava i intervjua koji argumentiranije od bilo kakvih “neargumentiranih kritika” govore o vrijednosnim sudovima ministra kulture. Tako Hasanbegović na portalu poklonika SS Handžar divizije, handzar.jimdo.com, veliča imama i Haupsturmführera (SS čin koji odgovara satniku) te divizije Huseina ef. Đozu, koji u svom pismu Himmleru, između ostalog, piše: Spremni smo položiti naše živote u borbi za velikog vođu Adolfa Hitlera i Novu Europu, podsjeća Antifašistička liga.

Hasanbegovićeva ocjena da je Đozo “jedna od najmarkantnijih i najzanimljivijih bošnjačkih ličnosti” koja se suprotstavila, zajedno sa SS Handžar divizijom, “zločinačkom djelovanju različitih ustaničkih i odmetničkih skupina, koje su barem formalno sebe vidjele i kao dio savezničke ratne strane”, diskvalificira ga ne samo za funkciju ministra, nego i kao relevantnog povjesničara, te pokazuje da njegova ideološka ostrašćenost i netrpeljivost nadilazi profesionalno poštenje, stoji u otvorenom pismu.

Kad su počeli prosvjedi protiv imenovanja Hasanbegovića za ministra, njegov intervju nestaje s portala Handžar divizije; umjesto njega pojavljuje se poruka: “Šta tražite komunjare na ovoj stranici kad vam ovdje nije mjesto hajte vi na vaše prosvjede a ovo je povijesni portal i nema veze s ministrom kulture hvala na posjeti i pozdrav vam Za dom spremni”.

Hrvatstvo nije moralna kategorija

Međutim ovaj intervju originalno se može naći u sarajevskom Oslobođenju od 2. studenog 2013. Jedna od tema je i zahtjev roditelja učenika osnovne škole u Goraždu da ta škola ne nosi ime Huseina Đoze. Hasanbegović s omalovažavanjem govori o tim “anonimnim roditeljima”, iznosi svoj stav da bi i škole izvan Goražda trebale biti nazvane po Huseinu Đozi, a za sve okrivljuje “jeftini novinarski senzacionalizam koji poslovično truje javnost i potkopava temeljne vrednote na kojima bi trebalo počivati društvo (…)”.

– Ovdje se radi upravo o temeljnim vrednotama na kojima bi trebalo počivati hrvatsko društvo! Zabrinjavajuće je koje su to vrednote za Hasanbegovića, posebno s obzirom na njegovu funkciju na koju je, po svemu sudeći, biran ne unatoč, već upravo zbog svojih radikalnih stavova. Program i postupci koje je iznio i izveo poslije postavljanja na mjesto ministra kulture ne daju nadu da su prijašnje izjave i tekstovi mladenačke zablude ili nešto izvučeno iz konteksta. O svom programu Hasanbegović govori (Dnevni Avaz, 22. 1. 2016.) kao o “stvaranju nove nacionalne paradigme kojom će se nova Hrvatska konačno rasteretiti duhova prošlosti i uspostaviti jedan novi nacionalni obrazac koji će integrirati cijelu naciju i prekinuti ideološke sukobe” – podsjeća Antifašistička liga.

O tako navještenom programu, nadalje, mogu se izreći argumentirane kritike. – Na primjer, da takav program eksplicite govori o nacionalnoj pripadnosti, u ovom slučaju hrvatstvu, kao moralnoj kategoriji, što ona nije. Da je takav pristup u povijesti bio karakterističan za totalitarne sisteme, u fašizmima paradigma je bila nacionalna ili rasna, u rigidnim komunizmima klasna. A ideološki sukobi su se prekinuli jer svatko tko se nije slagao s “paradigmom koja je integrirala cijelu naciju” morao je biti kuš iz vrlo uvjerljivih razloga.

Kako Antifašistička liga RH komentira razrješenje Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i smjenu Nataše Mataušić, ravnateljice Hrvatskog povijesnog muzeja, možete pročitati u otvorenom pismu: Zašto ne Hasanbegović – pdf.

Članice Antifašističke lige RH su između ostalih: Židovska općina Zagreb/Šoa Akademija, Romsko nacionalno vijeće, Židovska vjerska zajednica Bet Israel, Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Srpsko narodno vijeće, Mreža antifašistkinja Zagreba, Kuća ljudskih prava Zagreb,…

 

Izvor: Documenta

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email