Ansambl “Zagrebački solisti” sa umetničkim vođom, violinistom Sretenom Krstićem održaće koncert 4. decembra u Kolarčevoj zadužbini, najavio je Centar beogradskih festivala (CEBEF).

Ansambl je osnovan 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umetničkim vođstvom uglednog violončeliste Antonija Janigra.

Tokom decenija, “Zagrebački solisti” održavaju kvalitet muziciranja na zavidnom nivou, redovno nastupajući na prestižnim svetskim koncertnim scenama.

Do sada su održali više od 3.500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Muzikferajn (Beč), Konserthebau (Amsterdam), Rojal festival hol (London), Sala Berlinske filharmonije, Dvorana “Čajkovski” (Moskva), “Santa Čečilija” (Rim), Karnegi hol (Njujork), Sidnejska opera, Viktorija hol (Ženeva), Kraljevski teatar (Madrid), Teatar “Kolon” (Buenos Aires).

Gostovali su na najpoznatijim muzičkim festivalima u Salcburgu, Pragu, Edinburgu, Berlinu, Bergenu, Barseloni, Istanbulu, Pradesu, Dubrovniku, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti među kojima su Henrik Šering, Alfred Brendel, Kristijan Feras, Pjer Furnije, Leonard Rouz, Džejms Golvej, Žan-Pjer Rampal, Aldo Čikolini, Katja Ričareli, Lili Laskin, Zuzana Ružičkova, Mario Brunelo, Izabel Moreti, Gi Tuvron i mnogi drugi.

“Zagrebački solisti” izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantičarska, ali i dela savremene muzike.

Snimili su više od 70 nosača zvuka i dobitnici su značajnih nagrada i priznanja.

Sreten Krstić je od 1980. godine koncertmajstor Minhenske filharmonije, gde je sarađivao sa legendarnim šefom-dirigentom Serđuom Čelibidakeom.

Kao solista je sarađivao sa slavnim dirigentima, među kojima su Serđu Čelibidake, Džejms Livajn, Zubin Mehta, Hiroši Vakasugi, Horst Stajn, Vaclav Nojman ili Dmitrij Kitajenko, a karijera ga vodi u gotovo sve evropske zemlje, Japan, SAD i Rusiju.

Godine 1985. utemeljio je Gasteig-Trio Munćen, 1996. Filharmonijski gudački sekstet, a 1999. Kamerni orkestar Filharmonijski solisti, čiji je i umetnički vođa. Iste godine postaje i član klavirskog trija “Gelius”.

Od 2012. godine je koncertmajstor “Zagrebačkih solista” i zajedno sa ovim renomiranim ansamblom snimio je kompakt disk sa kompozicijama Borisa Papandopula za nemačku diskografsku kuću CPO (2014), koji je dobio izvanredne kritike, a koncertno je predstavljen na turneji po Nemačkoj, aprila prošle godine.

Na programu u Kolarčevoj zadužbini biće dela Volfganga Amadeusa Mocarta, Krsta Odaka, Vere Milanković, Borisa Papandopula i Petra Iljiča Čajkovskog.

Karte su u prodaji na blagajni Kolarca po cenama od 500, 700 i 900 dinara.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email