Malo je organizacija koje brinu za očuvanje proizvodnje i radnih mesta. Pokret za slobodu je retki primer radničkog pokreta koji se bori za budućnost radnika i seljaka protiv kapitalističkih mera.

Pored glavnog zahteva za očuvanje proizvodnje i radnih mesta, aktivisti Pokreta za slobodu se zalažu i da opština postane pravno lice kako bi se imovina nad fabrikom vratila opštinama, reviziju svih spornih privatizacija, nadoknadu štete radnicima zbog propusta državnih agencija, kao i ukidanje uredbe o zabrani radničkih protesta u gradu.

Pokret za slobodu osnovan je 2004. godine kao nezavisna, nestranačka i samoorganizovana radničko-seljačka organizacija koja na lokalnom i međunarodnom nivou organizuje, povezuje i podržava borbe radničkih i seljačkih grupa, zalažući se za veću socijalnu pravdu, veći stepen građanske samouprave te decentralizaciju vlasti i ekonomije.

Pokret za slobodu kao osnovne ciljeve svojih aktivnosti ističe sprečavanje opšte rasprodaje preduzeća, uništavanje radnih mesta i stvaranje poljoprivredne reforme koja bi omogućila opstanak sela ugroženih siromaštvom. Već od samog početka (2004.godine), Pokret radi na alternativnom informisanju, analizi sistema u kojima dominiraju interesi krupnog kapitala, te sa tim u vezi organizovanju protesta i konferencija.

Ova neprofitna organizacija, kao sastavni deo Medjunarodnog saveza protiv otimanja zemlje (landgrabbing), godinama se bori protiv privatizacije, ukrupljavanja i rasprodaje poljoprivrednog zemljišta, za unapređenje samoorganizovanih projekata, zapošljavanje i poboljšanje uslova za osnivanje zadruga i javnih preduzeća koji bi služili skladištenju i preradi primitivnih poljoprivrednih proizvoda.

U višegodinje aktivnosti Pokreta spadaju i rad na opštem radničko-seljačkom umrežavanju i približavanje međunarodne podrške konkretnim lokalnim borbama.

Na stranicama lista “Politika”, u redovnoj mešanoj kolumni, predstavnici Pokreta za slobodu predstavljaju svoje ideje i objašnjavaju širu društvenu važnost socijane jednakosti i zašto je bez nje nemoguće izaći iz recesije i imati privredni rast, ističe Milenko Srećković, predsednik Pokreta za slobodu.

U okviru Pokreta ustanovljen je 2009. godine Koordinacioni odbor radničkih protesta koji je horizontalno povezivao štrajkačke odbore i radničke i seljačke grupe iz brojnih srpskih gradova, radi zajedničkog nastupanja u borbi za očuvanje preduzeća i radnih mesta. Koordinacioni odbor radničkih protesta 2012. godine menja ime u Koorinacioni odbor radničkih i seljačkih organizacija.

Članovi Pokreta za slobodu učestvovali su i podržavali brojne proteste, organizovali javna okupljanja, i sudelovali u povezivanju i oformljavanju štrajkačkih i protestnih odbora.

Zastava elektro, Šinovoz, Jugoremidija,… samo su neka od preduzeća koje je Pokret za slobodu podržao i u čijoj je borbi protiv nasilne i nepravedne privatizacije učestvovao.

Među publikacijama Pokreta nalaze se knjige Zemlja i sloboda (2011), Deindustrilacija i radnički otpor Z magazin (objavljivan u periodu od 2007. do 2009.godine) – časopis za analizu neoliberalizma i korporativnih lobija, brojni leci i podlisci, koji se bave aktuelnim problemima, kao i veliki broj tekstova koji se svakodnevno objavljuju na www.pokret.net.

– U ovom trenutku Pokret za slobodu, u saradnji sa zemljoradnickim udruženjima analizira razmene privatizacionog otimanja poljoprivrednog zemljišta koje se sprovodi radi tržišne špekulacije cenama tog istog zemljišta. Takodje, u saradnjini sa sindikatima, istražujemo korporativne privilegije u takozvanim ekonomskim “slobodnim zonama” u kojima je sindikalno organizovanje maltene zabranjeno. Ovim aktivnostima želimo i da doprinesemo radu medjunarodnih organizacija koje na globalnom nivou pokušavaju da spreče razvijanje ova dva procesa: korporativne dominacije i otimanja prirodnih resursa – zaključuje predsednik Pokreta za slobodu Milenko Srećković.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email