Godišnjim koncertom i izložbom fotografija, Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor” obeležilo je 145 godina od osnivanja. Prvi počeci delovanja ovog najstarijeg srpskog društva u Vukovaru zabeleženi su još davne 1866. godine kada je pokrenuta inicijativa da se organizuje horsko pevanje. No kao zvaničan početak Društva računa se 1. maj 1869. godine kada su usvojena društvena pravila.

– U svojoj istoriji Javor je prošao kao i naš narod. Kad su stradavali grad i narod, stradao je i Javor. Društvo je bilo najbrojnije između prvog i drugog svetskog rata za vreme kojeg je ugašeno. Nakon rata je delovalo kao savet kulturno-prosvetnog društva iz kojeg je kasnije nastalo Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”. Javor je s radom prestao 1947. godine na predlog podoodbora Prosvjete, a njegov rad je obnovljen 1996. godine na skupštini koja je održana u Srpskom domu u Vukovaru, podsetio je predsednik Dejan Drakulić.

S ponosom je istakao da su počasni članovi Javora bili Jovan Jovanović Zmaj i Stevan Stojanović Mokranjac te mnogi ugledni vukovarski Srbi. O uspesima Javora govore i nebrojene nagrade iz tog vremena. Odlikovan je velikim srebrnim vencem kao pobednik na takmičenju pevačkih društava u Somboru 1931. godine, a tri godine posle ordenom Svetog Save četvrtog i petog stepena. Međutim, zgrada Srpskog doma koja je sedište Javora, do danas nije obnovljena zbog čega se probe hora održavaju u prostorijama Zajedničkog veća opština, dva puta nedeljno. Mešoviti hor koji broji 25 članova, poslednje dve godine uspešno vodi Aleksandra Krtinić.

– Ogromna je čast biti horovođa u jednom ovakvom društvu, ali i velika odgovornost i teret jer nije lako nastaviti tradiciju. Povećali smo broj članova i pesama na repertoaru i dostigli nivo da možemo održati i celovečernji koncert, kaže Krtinić i dodaje kako je Javor jedan netipičan ansambl čiji su članovi različite dobi, od učenika do penzionera, zbog čega je potrebno prilagoditi pesme i aranžmane.

Repertoar Javora sastavljen od duhovnih, narodnih i starogradskih pesama, oduševio je publiku u prepunoj dvorani Hrvatskog doma. Hor je u poslednje vreme rado viđen gost na mnogim priredbama kako u samom Vukovaru, tako i u mnogim drugim mestima. Prošle godine su imali 31 nastup, a osim u Vukovaru i okolini, predstavili su se u Kastvu kod Rijeke, Rumi, Glini i Vrdniku. Aco Balaban je jedan od najstarijih članova društva koji je u Javoru od početka obnavljanja rada 1996. godine.

– Pevao sam i pre rata u KUD-u “Maksim Gorki”. Sada sam u penziji i imam još više vremena da se posvetim pevanju. Volim da pevam, pogotovo duhovnu muziku i velika mi je čast što sam član društva, kaže Balaban. Već šest godina u Javoru peva i Jovana Kovačević iz Vukovara.

– Počela sam u sedmom razredu osnovne škole. Mogu reći da je to za mene jedno lepo iskustvo, a najviše me privlači to što se puno pažnje posvećuje tradicionalnoj narodnoj srpskoj muzici, kaže ova dvadesetogodišnjakinja. Povodom značajnog jubileja, rukovodstvo Javora dodelilo je zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima: Generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru, Zajedničkom veću opština, Hrvatskom domu Vukovar, Mirku Delibašiću, Mirjani Miljević i Jeleni Ajduković.

 

Izvor: SNV, autor: Dragana Bošnjak

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email