Da i u Vukovaru postoje lepe i pozitivne priče najbolji dokaz je prijateljska fudbalska utakmica između srpskog i hrvatskog kluba, NK Vuteks Sloge i HNK Vukovar 1991, u kojoj nije bio cilj pobediti, već prikupiti pomoć za mladića Vasilija Sentivanca koji je oboleo od leukemije.

za-vasuUtakmica “Za Vasu”, kako je reklamirana, okupila je navijače koji se nisu delili po nacionalnosti, pa tako ni inicijator ove humanitarne akcije Davor Tomić nije želeo da se ističe da je Hrvat po nacionalnosti. A još manje da se uz njegovo ime stavi “i hrvatski branitelj”, jer ovog puta Vukovar nije bio mesto razdvajanja, već spajanja.

Sedamnaestogodišnji Vasilije je igrao za oba kluba dok nije oboleo od teške bolesti. Gradski fudbalski rivali odmah su se dogovorili da odigraju utakmicu i pomognu mladiću. Pre je to uvek bio ljuti fudbalski obračun i odmeravanje snaga, ali ovog puta rezultat niko nije gledao, pa, na kraju, kada je u četvrtak utakmica završena, nije ni objavljen.

Voditelj fudbalske škole Slavko Baketa kaže da je sa Vasilijevim ocem, inače Srbinom, mnogo godina zajedno radio i da je odmah prihvatio poziv kada se gradom proširila ideja da se pomogne Vasi.

Saradnja

Inače, dva kluba redovno sarađuju, s time što “hrvatski” igra u trećoj ligi, a “srpski” u Međužupanijskoj fudbalskoj ligi.

– Nema među nama sukoba, Hrvati i Srbi se slažu, zajedno treniramo i izlazimo. Samo da Vaso ozdravi – govore fudbaleri.

 

Izvor: Večernje novosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email