Njegova svetost patrijarh srpski Irinej predvodio je svečani čin narečenja novoizabranog episkopa dalmatinskog Nikodima u Manastiru Krka.

Sinoćnjem svečanom činu narečenja prisustvovali su mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije, te episkopi bački Irinej, vranjski Pahomije, šumadijski Јovan, braničevski Ignjatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David, slavonski Јovan, bihaćko-petrovački Sergije, bregalnički Marko i stobijski David.

Pošto je arhimandrit Nikodim pred patrijarhom, arhijerejima i blagočestivim narodom izjavio da se povinuje volji Svetog arhijerejskog sabora koji ga je izabrao za episkopa dalmatinskog, u manastirskom hramu Svetog arhangela Mihaila večernju službu je služio novonarečeni arhijerej, saopšteno je na sajtu SPC.

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku danas je svečano ustoličen novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim /Kosović/.

Crkvene obrede predvodio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve /SPC/, a čin rukopoloženja i ustoličenja novoizabranog episkopa dalmatinskog Nikodima trajaće dva dana, saopšteno je iz Eparhije dalmatinske.

Dosadašnji iguman Manastira Krka Nikodim Kosović zamijeniće na čelu Eparhije dalmatinske episkopa Fotija, koji je postavljen za vladiku zvorničko-tuzlanskog.

Za episkopa dalmatinskog Nikodim je imenovan u maju na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Životopis episkopa dalmatinskog Nikodija

Izabrani Episkop dalmatinski g. Nikodim (Kosović) rođen je 15. aprila 1981. godine u Zadru, od oca Predraga Kosovića (+1995.) i majke Ksenije, rođene Guša (+1993.).

Odrastao je, zajedno sa sestrom Danicom, pored svog strica Nenada Kosovića, poznatog benkovačkog profesora i prevodioca sa ruskog jezika. Osnovnu školu je započeo u Zadru, nastavlja 1991. godine u Benkovcu, a završio 1995. godine u Dragocvetu kod Jagodine. Od 1991. godine živio je u selu Šuljkovcu pored Jagodine gdje je kao dijete uslijed ratnih dešavanja otišao u izbjeglištvo, a od 1994. godine sa ocem i sestrom prelazi da živi u Jagodinu. Srpsku pravoslavnu bogosloviju Svetog Arsenija Sremca u Sremskim Karlovcima, po blagoslovu Patrijarha srpskog Pavla, upisuje 1995. godine, a petogodišnje školovanje u Karlovačkoj bogosloviji završava 2000. godine.

Nedugo po završetku bogoslovije, arhimandrit Nikodim odlazi za svojim duhovnim ocem, episkopom Fotijem (Sladojevićem), na Eparhijski dvor Šibenik, gdje kao iskušenik provodi do 16/29. aprila 2001. godine. Tada, u Drugu nedjelju po Vaskrsu, prima monaški postrig u Svetoarhangelskom manastiru Krka iz ruke svog duhovnog oca, episkopa Fotija.

U manastiru Krki je rukom Episkopa dalmatinskog Fotija u čin jerođakona rukopoložen 18/1. jula 2001. godine, na praznik Svetog mučenika Leontija, Ipatija i Teodula, a u čin jeromonaha 16/29. decembra 2002. godine, kada crkva slavi Svetog proroka Ageja.

Na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu diplomirao je 2009. godine. Po završetku studija u Grčkoj, odlazi na postdiplomske studije na Pontifikalni istočni institut u Rimu, gdje je 2012. godine odbranio magistarsku tezu iz oblasti kanonskog prava na temu „Zalog vjere u pravoslavnoj teologiji i rimokatoličkoj teologiji“. Od 2012. godine je doktorand na Fakultetu za kanonsko pravo na Univerzitetu Gregorijana u Rimu.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g. Fotije postavio ga je, 2012. godine, na dužnost nastojatelja Svetoarhangelskog manastira Krke, gdje je odmah po dolasku proširio manastirsko bratstvo i dao značajan doprinos kako materijalnoj tako i duhovnoj obnovi manastira, te intenzivno radio na stvaranju uslova za povratak manastirske riznice. Činom arhimandrita odlikovan je na praznik Svetog arhangela Mihaila, slavu manastira Krke, 8/21. novembra 2013. godine.

Član je Komisije za reviziju Ustava Srpske Pravoslavne Crkve Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve. Govori grčki i italijanski jezik, a služi se engleskim. Na redovnom zasijedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve izabran je 24. maja 2017. godine za Episkopa dalmatinskog.

Izvor: Eparhija dalmatinska

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email