Da nas bude sve više i da sve slobodnije dolazimo u hram ispovedati svoju veru i biti ono što jesmo, da se ne desi da su kamere ono što može biti prepreka i dilema bilo kome da proslavi Hrista, život i svakog čoveka, istaknuo je mitropolit Porfirije na uskršnjoj liturgiji.

Brojni pravoslavni vjernici proslavili su Uskrs u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Tako je uskršnju arhijerejsku liturgiju u prepunom sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

Tokom liturgije protojerej stavrofor Marko Nogić pročitao je vaskršnju poslanicu patrijarha Irineja u kojoj se ističe da je ‘sila Hristovog vaskrsenja upravo kvasac jedine istinske slobode, kao kvasac i zalog besmrtnosti i večnog života’.

‘Najdublja čežnja čovekova jeste čežnja i vapaj za slobodom i besmrtnim životom. No, istinska sloboda čovekova je samo ona sloboda koja ga oslobađa od tiranije prolaznosti i smrti. Svaka druga i drugačija sloboda predstavlja čežnju za njom ili prosto privid slobode’, navodi se u poslanici i dodaje da se dobro zna ‘šta znači držati se zdravog učenja o pobožnosti, a šta, pak, znači i kuda vodi zaludno prepiranje, od čega nastaje zavist, svađa, huljenja, lukava podozrenja, prazna nadmudrivanja ljudi izopačenog uma i lišenih istine, koji misle da je pobožnost izvor dobitka’.

U propovijedi je mitropolit Porfirije naglasio da se na Uskrs dešava najveća tajna za svakog pojedinca i za cijelo čovječanstvo.

– Hristos nije došao na zemlju da donese novu ideologiju, novu filosofiju, nije došao da popravi ekonomske uslove života, nije došao da popravi političku situaciju, nije došao čak ni da donese neki novi metod za postizanje psihofizičke sigurnosti i stabilnosti. Došao je upravo zbog onog što je i najveća potreba svakog od nas – da pobedi smrt koja je jedini i možda najveći čovekov neprijatelj. Hristos je zato došao, a sve ostale oblasti života uosmišljava i daje im pečat Hristovo vaskrsenje – istaknuo je mitropolit.

– Kroz istoriju svog postojanja, čovek je kroz nauku, filosofiju, umetnost i religiju pokušavao da sebi produži život u svim oblastima svog delovanja; pokušavao je da pobedi smrt, a to njemu samom nije bilo moguće – rekao je.

– Hristova je ljubav put jedinstva, a on nam nije dao različitosti da bismo se suprotstavljali jedni drugima, da bismo na osnovu njih bili isključivi jedni u odnosu na druge. Različitosti postoje da bismo nadopunjavali jedni druge – rekao je mitropolit i pozvao da na Uskrs svako od nas skine odeću, nagone egoizma i svake potrebe da se zatvori u sebe i tako brani te da se brani Hristovom ljubavlju.

– Da nas bude sve više i da sve slobodnije dolazimo u hram ispovedati svoju veru i biti ono što jesmo, da se ne desi da su kamere ono što može biti prepreka i dilema bilo kome od nas da dođe u hram Božji da proslavi ono što je najsvetije, da proslavi Hrista i život i svakog čoveka – rekao je mitropolit Porfirije i zaključio da ‘vaskrsli Gospod osmisli svakom snage i pokaže svakom put ka dobru, istini i ljubavi’.

Pričestio se velik broj vjernika, od djece do staraca, a osveštana su i jaja koja su kao simbol uskrsa i života podijeljena vjernicima. Među okupljenima je bila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin te predstavnici gradskih vlasti, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, diplomatski predstavnici Srbije, Rusije i drugih zemalja, kao i aktivisti srpskih organizacija i manjinske samouprave.

– Današnji praznik je za sve nas praznik pobjede nad smrću, praznik vječnog života i praznik življenja u miru. To je ono što smo čuli danas od mitropolita u crkvi i što mislim da svim građanima u Hrvatskoj treba da bi imali dobar život – kazao je novinarima nakon liturgije Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email