Dok okolo bruji život, jure najnoviji automobili, grade se hipermarketi, fontane, poslovni centri u staklu i metalu, sve je usijano od brzine, u gotovo pustom Gornjem Budačkom (rodno mesto Vladimira Matijevića, osnivača Privrednika) nadomak Karlovca, u pitomoj prirodi, udaljenoj od gradske vreve, okupilo se prošlog vikenda osamnaest slikara s plemenitom misijom. Umetnici su uz druženje, razmenu iskustava i prijatnu stvaralačku atmosferu uzeli stvar, odnosno štafelaj u svoje ruke i organizovali se kako bi svojim slikama pomogli stipendiranje mladih ljudi. Slike nastale na ovoj likovnoj koloniji obogatiće Privrednikove fondove za stipendije, a pomaganje u školovanju omladine najizgledniji je način stvaranja buduće inteligencije, opstanka i razvoja čitave zajednice. Podstaknuti i nadahnuti tom humanom misijom, ovi umetnici su na slikarskim platnima ostavili trag vredniji i trajniji od mnogih, javnosti mnogo poznatijih, deklarativnih zalaganja za solidarnost i zajedništvo.

Umetnost je uvek bila humana, okrenuta čoveku. Umetnik, i kad stvara isključivo iz sopstvene potrebe da se izrazi, nečemu doprinosi, obogaćuje svet, ulepšava ga. A ulepšali su i olakšali školovanje mnogim mladim ljudima i slikari okupljeni početkom ove godine na likovnoj koloniji “Za Privrednik” u Somboru. Oko 30 poznatih slikara iz različitih krajeva Srbije, pa i šire, Srpskom privrednom društvu Privrednik je doniralo ukupno 42 slike za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Uz afirmaciju likovnog stvaralaštva, međusobno druženje i razmenu iskustava, slikari su svoje talente i veštine nesebično iskoristili za plemeniti cilj. Prikupljena sredstva od prodaje slika biće iskorišćena za fondove za stipendije.

S likovne kolonije u Dardi, koja već osmu godinu okuplja akademske slikare, afirmisane amaterske slikare, studente i brojne druge ljubitelje likovne umetnosti, za Privrednikove fondove takođe su darovane brojne slike. Fotografi su isto tako krenuli stopama kolega slikara, pa je u Klubu Privrednikov dom prošle godine zahvaljujući vrednim i posvećenim pojedincima organizovana humanitarna aukcijska prodaja vrhunskih fotografija koje su neki od najistaknutijih autora u Hrvatskoj poklonili za ovu svrhu.

Iako su u očima prosečnog čoveka najčešće doživljeni kao osobenjaci, boemi, kao ljudi koji ne mare mnogo za svakodnevne brige, za novac i materijalne vrednosti, umetnici su dokazali da su mnogo drugačiji od te pojednostavljene slike koja o njima preovladava. Pokazali su se socijalno osvešćeniji i empatičniji od mnogih čije su materijalne, ali i druge mogućnosti da pomognu omladinu, a tako i čitavu zajednicu – neuporedivo veće.

Raznolikih stilskih izražaja i tehnika, različitih tematskih preokupacija i motiva, na kraju i različitih verskih tradicija i nacionalnog porekla, ovi umetnici su pokazali da umetnost i humanost imaju zajednički zadatak.

U mnoštvu uspešnih biznismena, preduzetnika i moćnika koji imaju svest o tome koliko su finansijski uslovi važni, nekad i presudni, za školovanje i afirmaciju mladih ljudi, retki su oni koji za to i haju. Prepuni tržni centri, terase kafića, sitna, ali ne i neophodna zadovoljstva kojima svakodnevno čašćavamo sebe, treba da su podsetnik i nama ostalima da bi dovoljno bilo da “svako čini samo onoliko koliko može”.

Mnogi pojedinci koji doniraju sredstva u zavisnosti od svojih mogućnosti, bivši stipendisti koji se uključuju u pomaganje fondova i, naravno, slikari dobrog srca, umetnici sa plemenitom inspiracijom i misijom, daju nam svetli primer, nadu da će se i daljim sličnim akcijama i doprinosima otvoriti još koja vrata i još neki put za mlade i talentovane ljude.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email