U nedelju uveče, 5. marta 2017. godine, u svečanoj sali SKD Prosvjeta u Preradovićevoj 18, otpočeo je novi ciklus predavanja posvećen Velikom postu – Svetoj i blagoslovenoj Četrdesetnici i prazniku nad praznicima – Vaskrsu, u organizaciji Crkvene Opštine Zagreb.

Predavanje na temu Svete Ikone i pobeda Pravoslavlja održao je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gopodin dr Porfirije. Mitropolit Porfirije se u svom izlaganju dotakao najvažnijih stvari vezanih za sam nastanak Velikog posta, za pripremne nedelje pred Časni post, kao i o nedeljama posvećenim posebnim događajima i ličnostima iz života Svete Crkve. Mitropolit je, takođe, govorio o svetim ikonama, o njihovom istorijskom razvoju i teologiji svetih Ikona, da bi na kraju svoje predavanje završio sa događajem iz 843. godine kada je Pravoslavlje donelo konačnu pobedu nad svim jeresima i od tada je ustanovljen praznik koji se praznuje svake prve Nedelje Časnoga i Velikog posta.

Na kraju predavanja prisutni su svoj interes za ovu temu pokazali pitanjima nakon čega je usledila veoma zanimljiva diskusija.

Predavanje možete poslušati na Youtube kanalu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Fotografije: Jovica Drobnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email