Predstavnici komisija za nestala lica Srbije i Hrvatske održali su sastanak u Zagrebu na kome su razgovarali o unapređenju pravnog okvira suradnje i razmatrali ostala pitanja koja su od značaja za međudržavnu suradnju.

Kako je saopćila Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije, sastanak je održan u utorak, i na njemu su bili prisutni i predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem nestalih lica – Međunarodnog komitet Crvenoga krsta (MKCK), Međunarodne komisije za nestale osobe (MKNL) i UNDP.

Predstavnici nadležnih vladinih tela za traženje nestalih lica dvije zemlje istakli su svoju opredijeljenost rješavanju pitanja nestalih lica kao prioritetnom humanitarnom pitanju od posebnog značaja za porodice nestalih lica kao i za međudržavne odnose.

Radi unapređenja međusobnih odnosa u problematici nestalih lica, Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe je iniciralo donošenje novog pravnog okvira suradnje prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

U nastavku sastanka, predstavnici Komisije i Povjerenstva su iznijeli trenutno stanje u problematici nestalih lica, raspravljali o nadležnostima i standardima pri njihovom evidentiranju i usuglasili se o potrebi novog izdanja “Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske”, koje bi trebalo biti objavljeno do kraja ove godine.

Također, obje strane su Izvestile o poduzetim aktivnostima u odnosu na obaveze preuzete na zadnjem sastanku, a posebna pažnja je posvećena otvorenim pitanjima i zahtjevima za rješavanjem slučajeva nestalih lica.

U pogledu otvorenih pitanja, koja predstavljaju suštinu odnosa vladinih tela za traženje nestalih Republike Srbije i Republike Hrvatske, strane su se suglasile o potrebi intenziviranja rada na njihovom rješavanju.

U tom smislu, dogovoreni su konkretni mehanizmi buduće suradnje s ciljem rješavanja otvorenih pitanja i razmijenjene su raspoložive informacije koje će u predstojećem periodu biti predmet provjera.

Dogovorene su i predstojeće aktivnosti, zajednička izviđanja i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih lica, a radi intenziviranja rada na prikupljanju saznanja, sljedeći radni sastanak će se održati do kraja mjeseca juna ove godine u Beogradu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email