U Sisku je 24. rujna otvoren poduzetnički inkubator. U bivšem željezarinom institutu otvorili su ga ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te osnivač i vlasnik Applied Ceramics d.o.o. Matt Darko Sertić.

Poduzetnički inkubator je prva privatna investicija takve vrste u Republici Hrvatskoj i predstavlja jedan od inovativnih projekata tvrtke Applied Ceramics.

Matt Darko Sertić rođeni je Siščanin koji već više od 30 godina živi u Americi, ali je proteklih osam godina u Sisku sa svojim timom ostvario tri velika projekta – osnivanje tvrtke Applied Ceramics, otvorenje kulinarskog instituta Kulin te konačno početak rada Poduzetničkog inkubatora PISAK.

“Kad je prije osam godina Applied počeo s radom, imali smo veliku rezervu prema tom projektu, a danas smo jedini pogon u Europi koji proizvodi industrijske safire. Nakon toga smo krenuli s projektom Kulina i danas je ovo jedino mjesto u Hrvatskoj u kojoj možete završiti školu i postati vrhunski cheef. Sljedeća ideja bila je PISAK. Čini se kao da ova tri projekta nemaju veze, ali ipak imaju jednu poveznicu, napraviti nešto što u ovom kraju nedostaje.”, rekao je Sertić.

Projekt je realiziran sredstvima Applied Ceramicsa te uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta kroz program Poduzetnički impuls 2013. u iznosu od 606 tisuća kuna.

“Ovdje će dvadesetak tvrtki naći svoju perspektivu i zaposlit će se pedesetak ljudi. Svjesni smo kako je puno ljudi u Sisku koji traže posao, treba pomoći ljudima i stvoriti povoljnije okruženje za nove poduzetničke ideje. Zato podržavam ovakve privatne inicijative i mislim da ih treba biti još i više.”, naglasio je ministar Maras.

Cijeli je projekt završen tri mjeseca prije planiranog roka te su kroz devet mjeseci implementacije i provođenja projektnih aktivnosti stvoreni uvjeti na inkubiranje poduzetnika.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček čestitala je cijelom timu koji je radio na projektu.

Voditeljica projekta Krunoslava Kosina – Milutinović kazala je kako je poduzetnicima kroz ovaj projekt osigurana fizička infrastruktura i poslovna podrška, a glavni cilj je podupiranje malog i srednjeg poduzetništva u najkritičnijim fazama razvoja tvrtki.

 

Izvor: Portal 53, autor: Marin Fran

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email