U gradu Karlovcu bi, uz slatkovodni akvarijum uskoro trebalo da nikne još jedan turistički, ali i naučni adut – Teslin centar, javlja HRT.

Nalazio bi se uz prostor Gimnazije, koju je Tesla pohađao i u kojoj je stekao svoju poslednju formalnu diplomu.

U karlovačkoj se gimnaziji Nikola Tesla prvi put susreo s fizikom. Predmeti kojima se koristio, ali i originalni školski dokazi biće deo stalne postavke budućeg centra, prenosi HRT.

Teslin centar neće biti samo muzej, biće to zgrada iz budućnosti. Mlade karlovačke arhitekte potrudile su se da Tesline ideje progovaraju kroz zidove, prozore, unutrašnje uređenje.

„Osnovna ideja je bila stvoriti prostor koji će biti otvoren za javnost, koji će biti fluidan i koji će nuditi posetiocima razne doživljaje prostora“, naglasila je Anamarija Popovački iz Pop-Ap.d.o.o.

Veliki deo Centra služiće za rad; najpre karlovačkim gimnazijalcima koji će tu imati organizovane brojne vannastavne aktivnosti. Međutim, imaće i turistički potencijal.

„Kao što je slatkovodni akvarijum Aquatika postala kako se kaže topic arhitektura i prepoznatljiv deo grada, tako i ova zgrada pretenduje da to postane“, kaže Martiuna Furdek Hajdin, zamenica župana Karlovačke županije.

„Experience Centar Nikola Tesla“ građevinsku dozvolu trebalo bi dobiti do kraja godine. U Županiji i Gradu nadaju se evropskom novcu za taj projekt jer to je ipak grad u kojem je, kako Karlovčani vole reći – Nikola postao Tesla.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email