Ni ove godine neće biti jedinstvene komemoracije u znak sećanja na žrtve logora Jasenovac, kao što nije bilo prethodne dve godine. To je za T-portal potvrdio predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, a pitanje koliko će se komemoracija održati ostaje otvoreno.

Portal navodi da duboka podeljenost hrvatskog društva posebno dolazi do izražaja svake godine uoči komemoracije u Jasenovcu. Već nekoliko godina, naime, uz službenu komemoraciju u organizaciji državnog vrha, održava se još najmanje jedna, a neretko i više njih. Uslovi za održavanje jedinstvene kolone sećanja na žrtve ustaških zločina nisu se stekli ni ove godine, rekao je Habulin. Dodao je i kako mu je žao što se podele nastavljaju i ove godine, međutim, kako kaže, najpre se moraju stvoriti neke pretpostavke za zajedničko bolje sutra.

’Pre svega, Vlada bi trebala da poštuje Ustav – ne bežati od antifašizma, već ga prihvatiti kao temelj naše državnosti. Nekakvoj ustaškoj ikonografiji u Hrvatskoj koja želi biti evropska država nipošto nema mesta. Ne zaboravimo da je i Evropa utemeljena na antifašizmu, koji se shvata kao sinonim za miroljubivost, slobodu i jednakost’, poručio je Habulin.

U aprilu 2017. godine, zvaničnu državnu komemoraciju proboja bojkotovali su predstavnici srpskih i jevrejskih organizacija i antifašisti, SDP i leve stranke.

Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. april 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživelo njih stotinak.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email