U Gradskoj knjižnici Vukovar 28. septembra je postavljena tematska izložba slika samouke slikarke Radmile Bogdanović iz Vukovara. Na izložbi je postavljeno 60 slika koje su nastale tehnikom ulja na platnu i ulja u kombinaciji s akrilom. Inspiraciju za ovu izložbu Radmila je pronašla u prirodi, Dunavu, slavonskim poljima i šumama, izlascima i zalascima sunca. Koristila je cveće, makove i suncokrete kao osnovne motive. Ovo je šesta godina kako izlaže i sve su izložbe prodajne.

Za Privrednikov portal je rekla da je slikarstvo njena ljubav iz mladih dana.

– Još kao devojka počela sam raditi tapiserije. To su slike od vune i konca. Tapiserija je inače posebna slikarska tehnika vrlo slična goblenu. Tada je to bilo moderno. Kasnije sam radila lagane akvarele. Ja ustvari uvek nešto slikam, pa mogu reći da se slikarstvom bavim jako dugo. To je moj hobi koji me opušta i ispunjava – kaže Radmila.

Sa ozbiljnijim radom počela je 2009. godine kada je održala svoju prvu samostalnu izložbu.

Izlozba_Bogdanović_04– Tada sam pozvala akademskog slikara Peru Markića i likovnog pedagoga Miroslava Acića da pogledaju to što radim i da kažu svoje mišljenje o tome. Oni su rekli da je to prekrasno i ja od tada izlazim u javnost. Jako mi je važno mišljenje stručnih ljudi, jer onda moje slike imaju neku vrednost i kvalitet – tvrdi Radmila.

Završila je brojne slikarske radionice, a slikati je naučila na likovnim kolonijama. Već dugi niz godina izlaže u Gradskoj knjižnici Vukovar, ali i preko Udruženja vukovarskih umetnika i kreativaca čiji je član.

– Inicijator sam slikarske kolonije koju svake godine zajednički s drugim udruženjima organizujemo za osobe s posebnim potrebama okupljene u udruženju Golubica. Izlažemo slike koje kasnije njima ostaju i izložba je humanitarnog karaktera – ističe Radmila.

Naša sagovornica se intezivno bavi i drugim oblicima kreativnog rada jer, kako kaže, voli male stvari. Izrađuje radove u zlatovezu, svilovezu, a radi i oslikavanje stakla.

– Za ovaj posao treba puno mašte. Najčešće slikam u bojama jeseni. Ja obožavam jesen. Iako sam rođena u Svinjarevcima, odrasla sam u Vukovaru i smatram da sam slavonsko dete, pa je Slavonija moja neiscrpna tema. Njive, reke i drveni čamci su detalji uz koje se ljudi koji kupuju moje slike relaksiraju. Kažu mi da sednu ispred slika i odmore oči. To je najveći kompliment za mene, zato želim i dalje samo slikati i slikati – poručuje Radmila.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 13. oktobra 2015. godine u vukovarskoj knjižnici.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email