Održana četvrta Privrednikova tribina s temeom “Suočavanje s prošlošću ili povijesni revizionizam”

Između manjinskih grupa u društvu koje su ugrožene nasrtajima retrogradne desničarske politike ne postoji solidarnost, rečeno je na tribini “Suočavanje s prošlošću ili povijesni revizionizam” održanoj 3. decembra 2013. godine u dvorani Srpskog privrednog društva “Privrednik”, prenosi tjednik Novosti.

Govoreći o aktualnoj situaciji, Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije izrazila je uvjerenje da do referenduma o ćirilici neće doći i da će ga, ako ne Vlada ili Sabor, “rušiti” Ustavni sud. Podsjetila je da su manjinska prava dio poglavlja 23. koje je u pregovorima s EU zatvoreno baš zbog visokih standarda čije bi snižavanje praktički značilo kršenje međunarodnih ugovora. Ona je ocijenila da je uspjeh desničarskih inicijativa i populističkih pokreta i posljedica toga što civilno društvo ne radi dovoljno i kontinuirano s javnošću, a prigodne kampanje nisu dovoljne.

Nemanja Relić iz Srpskog demokratskog foruma naglasio je da je u Hrvatskoj zanemaren diskurs srpske manjine, a da se nastavni planovi i udžbenici uopće ne bave srpskim žrtvama.

Učestvujući u diskusiji, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, govoreći o “potrebi suočavanja s prošlošću u vremenu u kome nas napada budućnost” podsjetio je da je u NDH 12. Avgusta 1941. bio osnovan Ured za rušenje pravoslavnih crkava koji je prvo naredio uništenje crkava u Iloku i Osijeku. Nakon pet mjeseci ukinut je na traženje Nijemaca, svjesnih da ti potezi pomažu jačanje ustanka.

Zanimljivu diskusiju u kojoj su suočavana i različita mišljenja pratio je velik broj članova “Privrednika”, polaznika mirovnih studija, manjinskih aktivista i predstavnika ambasade Srbije u Zagrebu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email