Srpsko privredno društvo Privrednik poziva vas na tribinu i predstavljanje knjige „Moj Everest – san i java” autorke Dragane Rajblović, prve žene s Balkana i za sada jedine iz Srbije koja se popela na najviši vrh svijeta – Mont Everest (8850 m) na Himalajima.

Knjiga o poduhvatu osvajanja najvišeg vrha svijeta je knjiga o ličnom iskustvu, ali ličnom iskustvu i doživljaju ženske osobe, koja je uz muške članove ekipe, provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon na Everest. I ne samo Everest, opisan je i pohod na Čo Oju (8200 m), šesti vrh sveta, kao i sve planine koje su prethodile kao priprema za uspon na krov sveta. Kao učesnik mnogih ekspedicija, prošla je i upoznala razne krajeve sveta, te je knjiga i putopis, gdje prenosi svoje impresije o narodu Šerpasa, Tibetanaca i njihovoj istoriji. Uz sve to, ovo je i planinarski priručnik, a na kraju se nalazi dodatak o aklimatizaciji i prilagođavanju organizma na velike visine.

Najvažnija poruka je podsticaj i motivacija sadašnjim, ali i budućim generacijama, da je sve moguće, pa tako i ostvariti svoje snove.

Na promociji će biti prikazan i polusatni film o ekspediciji sa Himalaja, o tome kako su 9 članova ekspedicije tokom dva mjeseca aklimatizacije i uspona provodili vrijeme u baznom i visinskim kampovima, čekajući povoljan trenutak za uspon na najviši vrh Himalaja.

Dobro došli!

2007. godine, 10 planinara iz Srbije stiže na Tibet u bazni kamp Mt Everesta, najvišeg vrha sveta, s namerom da se na isti popne, ako ih posluže okolnosti, vreme i prilike. Ekspedicija je trajala dva meseca u surovim himalajskim uslovima uz aklimatizaciju na ekstremne visine, kako alpinisti ne bi dobili visinsku bolest. Noseći teške rančeve sa ličnom opremom, učesnici su dva meseca spavali u šatorima, na temperaturama i do minus 40°c, naporno se peli sve više i više, uz oskudnu hranu, ali i vodu koje nije bilo, već su morali da tope sneg.
Na putu do vrha prolazili su pored zaleđenih tela planinara, koji su u pokušaju osvajanja vrha, zauvek ostali u ledenoj grobnici. Među planinarima, Dragana kao jedina žena, uspela je da se izbori sa svim iskušenjima i teškoćama ovog poduhvata, pređe bez greške (jer Himalaji ne opraštaju greške) nepregledne litice i provalije i popne se na krov sveta, stigavši do najviše tačke naše planete.

Tekst i zapisi koji su se rađali na Himalajima, a potom nastavljeni sećanjima o najvećem poduhvatu, posle devet godina ugledali su svetlost dana. 2016. godine izašla je knjiga “Moj Everest – san i java”. Uz Draganu kao jedinu ženu, na Mont Everest su se popeli ukupno sedmorica muškaraca. Niko od njih do sada nije napisao knjigu o usponu na najviši vrh sveta. Ovo je prva na našim prostorima, prva o ličnom iskustvu, a značajna je tim pre što je opisano iskustvo ženske osobe. U knjizi su opisane akcije i ekspedicije koje su kao priprema prethodile usponu na najviši vrh. To su usponi na vulkan Etnu na Siciliji, na Elbrus najviši vrh Evrope na Kavkazu, na Island pik, trekerski vrh na Himalajima i Čo Oju, jedan od 14 najviših vrhova sveta, odnosno šesti vrh.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email