Tko je kriv za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu pitanje je oko kojeg protagonisti i promatrači ovog čina imaju različite stavove, a neki od njih izneseni su na Privrednikovoj tribini održanoj na nekadašnji Dan borca, 4. jula, datum koji je itekako povezan s Titom i antifašističkom borbom.

Profesor Žarko Puhovski u priči oko promjene naziva naglašava ulogu SDP-a i koalicije lijevih stranaka.
– Kad već govore o fašizaciji, SDP i ljevica su trebali podržati Bandića, ali su prije toga trebali vidjeti koliko im je važno Titovo ime trga. Kad bih vjerovao da je na djelu fašizacija, išao bih i s crnim vragom protiv fašizma – rekao je Puhovski, koji je uvjeren da Bandić ne bi imao ništa protiv koalicije sa SDP-om i lijevim blokom jer bi mu to bila satisfakcija.

– Oko imena Trga bilo je raznih igara. Svi osim Bandića i stranke Hasanbegovića i Esih, koji su imali svoje motive, držali su karte u džepu – podvukao je Puhovski.

No profesor Tvrtko Jakovina smatra da je za promjenu imena trga najodgovorniji upravo Bandić.
– Lista Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića zauzela je antititoističku poziciju i mjesto između polova kako bi ostvarila vlastite probitke – smatra Jakovina koji je, kao i Puhovski, uvjeren da do uklanjanja Titovog imena može doći u nekim gradovima, ali ne u Rijeci i Istri.

– Promjenom naziva trga Tito će dobiti novi život i postat će mnogo veći simbol nego što je bio u posljednjih 20 godina – smatra Jakovina.

Treći doktor znanosti na tribini, Zlatko Hasanbegović, tvrdio je da s Bandićem nikad nije pregovarao o preimenovanju Trga maršala Tita.

– O tome nismo progovorili nijednu riječ – zamalo se zakleo Hasanbegović.

– Drug Tito se mogao obraniti, ali SDP i ‘Zagreb je naš’ nisu ništa učinili i Tito je pao bez ispaljenog metka – rekao je bivši ministar kulture, ‘utješivši’ prisutne da ipak ne vidi razlog za postojanje ulica ili trgova Mile Budaka i Ante Pavelića, ali ne bi imao ništa protiv da svoju ulicu dobiju neki HOS-ovci, kao što je Ante Paradžik. Objasnio je i zašto je protiv referenduma.

– Nijedna ulica u gradu nije svoje ime dobila na taj način, a zna se i da su svi lokalni referendumi propali zbog male izlaznosti – rekao je Hasanbegović.

 

 

Izvor: Novosti, autor: Nenad Jovanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email