Festival ojkače, koji je sutra trebalo da bude održan u Hrvatskom domu u Petrinji, odložen je za novembar ove godine, pošto je 12 od ukupno 13 prijavljenih grupa otkazalo svoje učešće zbog protivljenja ratnih veterana koji su tražili njegovu zabranu ili izmeštanje. U nastavku prenosimo priopćenje organizatora, SKD Prosvjeta.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koja godinama ometa održavanje Festivala ojkače u Petrinji, ovog puta je uspjela u potpunosti pokvariti ozračje oko festivala, tako da je Organizacioni odbor festivala bio prisiljen donijeti odluku o odgađanju manifestacije do početka novembra, kada će se ponovo organizirati.
Na 3. Festival ojkače, bilo je prijavljeno 13 grupa izvođača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Odmah nakon istupa ratnih veterana u javnosti, kada su manje-više neuvijenim prijetnjama zatražili da se festival premjesti na drugu lokaciju, dolazak na festival otkazale su dvije grupe iz Srbije, a do danas ih je otkazalo još deset, tako da je organizacija festivala postala nemoguća.
Članovi Organizacijskog odbora, pokušali su ohrabriti petrinjske Srbe i članove SKD “Prosvjeta” da dođu na festival i iskažu građansku hrabrost u očuvanju srpskog kulturnog naslijeđa, ali su ljudi toliko preplašeni da su masovno otkazali dolazak.
Festival ojkače od početka i njegovog prvog izdanja 2015. godine prate provokacije i prijetnje ratnih veterana. Isti oni koji su ove godine uspjeli odgoditi festival, uoči početka 1. Festivala ojkače, tražili su da se otkaže predviđena šetnja sudionika kroz gradski park. Za vrijeme organizacije i trajanja 1. i 2. festivala, i 2015. i 2016. godine, organizatorima i izvođačima se prijetilo. Iz istih krugova se pokušalo određivati tko smije, a tko ne smije nastupiti. Izloženi prijetnjama, omalovažavanjima, zastrašivanjima i otvorenom nasilju, kada je kamenovan automobil učesnika iz BiH 2016., organizatori nisu odustali i festival se održao.

Međutim, strah je učinio svoje. Na 1. festivalu učestvovalo je 20 grupa, dok je godinu kasnije broj pjevačkih, folklornih i muzičkih grupa, smanjen na 15. Pet grupa iz BiH i Srbije i jedno Kulturno-umjetničko društvo s dječjom sekcijom, otkazali su nastup, pa se 2017. festival nije ni organizirao.

Tragično je da se u Republici Hrvatskoj 23 godine nakon rata, moraju otkazivati ovakve manifestacije zbog šovinističkih ispada pojedinaca, koji se stavljaju iznad zakona i daju sebi za pravo određivati tko je podoban sudjelovati u kulturnom životu Petrinje, a kome je to zabranjeno.
Festival ojkače je posljedica velikog entuzijazma članova SRD Prosvjeta petrinjskog kraja i njihove ljubavi za očuvanjem tradicije i običaja srpskog naroda na prostorima Banije, Korduna, Like Dalmacije i Potkozarja.
Rođen je na inicijativu etnomuzikologa, porijeklom iz tih krajeva, a realizaciju festivala omogućili su Grad Petrinja, Sisačko-moslavačka županija, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ministarstvo spoljnjih poslova republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Centar za etnomuzikološke delatnosti iz Beograda.
Organizator 3. Festivala ojkače je Pododbor SKD Prosvjeta iz Petrinje, kojem želimo uspješnu organizaciju festivala u novembru.

Ne dozvolimo da nas nacionalistička galama preplaši u očuvanju naše tradicije, zaštićene i od UNESCO-a.

Vidimo se u Petrinji u novembru 2018. na 3. Festivalu ojkače!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email