Već 23 godine u Novom Sadu deluje i uspešno obavlja privredno-prosvetnu funkciju Fondacija Privrednik. Naslednik je ovo i nastavljač solidarnih i čovekoljubivih ideja začetih u Zagrebu, koje je Vladimir Matijević sa uglednim Srbima iz tadašnje Austro-Ugarske neumorno širio radeći na obrazovanju i zbrinjavanju omladine. Bratska organizacija Srpskog privrednog društva Privrednik iz Zagreba, nastala na istim temeljima i sa istim plemenitim težnjama, ugledajući se na generacije prethodnika, ove godine je predstavila i 23. generaciju svojih pitomaca i štićenika.

Novosadska Fondacija Privrednik, iako deluje u znatno drugačijim okolnostima u odnosu na zagrebačko Društvo sa sedištem u zgradi starog Privrednikovog doma, neumorno radi sa istim namerama i ciljevima. Rezultat njihovog rada jeste preko 2.000 uspešnih mladih ljudi – profesora, ekonomista, pravnika, lekara, inženjera, umetnika, sveštenika, vrhunskih stručnjaka najrazličitijih obrazovnih profila. Ove školske, odnosno akademske godine Fondacija će imati 150 pitomaca, od kojih su mnogi zahvaljujući postignutom uspehu samo produžili svoj status, dok se 41 stipendista prvi put može pohvaliti da je postao pitomac “najstarije žive zadužbine u srpskom narodu”. Fondacija će svoje pitomce pomagati stipendijama u visini od 8.000 dinara na mesečnom nivou, a omogućiće im i besplatno učenje stranih jezika po sopstvenom izboru.

Na svečanoj akademiji 18. novembra u Gradskoj kući u Novom Sadu uz dobrodošlicu je predstavljena nova generacija stipendista, a istaknutim dobrotvorima, ličnostima i institucijama za doprinos u radu Fondacije uručene su zahvalnice. Za izuzetan uspeh u radu novosadskog Privrednika, pored neumornih aktivista i bivših stipendista koji pomažu novim generacijama, zaslužni su i Grad Novi Sad, pokrajinska i republička vlada, Srpska pravoslavna crkva, kao i brojni pojedinci i porodice.

Na svečanosti je više puta ukazano na to da je u današnjem vremenu, kada se često ne vodi računa o onima kojima je pomoć potrebna, Privrednik dragocen primer koji treba slediti. Duga tradicija i zadivljujući rezultati izdvajaju ga u odnosu na brojna druga slična udruženja ne samo u Srbiji i Hrvatskoj, već i šire. Jedan od glavnih razloga za to svakako leži i u njegovim temeljnim načelima. Iako je Privrednik u osnovi organizacija koja okuplja Srbe pravoslavne vere, ona danas ne postavlja ni nacionalni ni verski preduslov za članove i stipendiste. Međutim, moto idejnog tvorca i osnivača Privrednika, Vladimira Matijevića, predstavlja i danas glavne smernice u radu i glavni kriterijum pri odabiru novih stipendista.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, predsednik Upravnog odbora novosadske Fondacije, približio je prisutnima geslo pod kojim je krajem 19. veka svoj rad Privrednik otpočeo, a kojim se i danas vode kako novosadski, tako i zagrebački Privrednik.

– U vremenima kada se rad vrlo malo ceni, kada se iznalaze različite prečice do uspeha, pozicije ili novca, rad je jedna od najvažnijih vrednosti i uslova da neko postane član Privrednika. Samo istinski vredni učenici i studenti koji žele da svojim trudom i radom dođu do rezultata mogu postati pitomci. Štednja ne upućuje na škrtost, već na trud da se ne odnosimo prema svetu, životu, prema sebi eksploatatorski, potrošački. Štednja znači ne živeti rasipnički i podeliti ono što smo stekli i sačuvali, a nama je višak, sa onima kojima je to potrebno. Spona ovih dveju vrednosti jeste čestitost. Pored sticanja svih drugih znanja za uspešan život, iznad svega je važna vrlina, jer znanje bez vrline kao regulatora koliko može biti korisno, može biti i štetno. Dovoljno je to sagledati na primeru nauke i nekih pronalazaka koji, kada nije bilo vrline i čestitosti, nisu služili čovečanstvu, već su mu bili neprijatelji – zaključio je mitropolit Porfirije.

Na donatorskoj večeri koja je usledila nakon svečanog prijema prisustvovali su, uz brojne uzvanike i dobrotvore, i predstavnici Srpskog privrednog društva Privrednik iz Zagreba, u znak zajedničke želje da se saradnja ove dve bliske, prijateljske organizacije, koje proističu i rastu na zajedničkim temeljima, proširi i osnaži.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email