Prva digitalna predstava u 4D projekciji posvećena obeležavanju 160 godina od rođenja Nikole Tesle prikazana je juče na fasadi zgrade Instituta Servantes u Knez Mihailovoj ulici.

Zainteresovani i prolaznici imali su priliku da vide audio-vizuelni umetnički projekat „Teslin vremeplov“, koji je prvi takve vrste kod nas realizovao Telekom Srbija.

Teslin_vremeplovU projekciji Tesla „sam priča“ o odrastanju, učenju, zanimljivostima iz svog života i otkrićima „sa krova“ zdanja u Knez Mihailovoj, dok ga slikom u boji prati video prezentacija na fasadi zgrade.

Pred početak projekcije prisutnima se obratio generalni direktor Telekoma Srbina Predrag Ćulibrk, podsećajući da je Tesla svojim genijalnim izumima, ostavio neizbrisiv trag u nauci.

„Ovaj umetnički projekat odaje počast velikanu nauke koji nam je dao u nasleđe svoja revolucionarna otkrića. U skladu sa našom delatnošću nastojimo da i na ovaj način promovišemo neprolazna dostignuća u ovoj oblasti, kao i doprinos naših naučnika koji su svojim delima zadužili ceo svet“, rekao je Ćulibrk okupljenim posetiocima.

Ovaj projekat treba da nas stalno podseća da je Tesla naš i da treba da bude inspiracija svim mladim ljudima, napomenuo je Ćulibrk.

Direktor Teslinog memorijalnog projekta Aleksandar Protić, koji je dao naučnu osnovu za realizaciju Tesniog vremeplova, rekao je da taj projekat teži da sećanje na Teslu približi savremenicima upravo putem tehnologija koje su deo njegove zaostavštine.

„Vrhunska tehnologija upotrebljena je kao instrument koji ima za cilj mnogo dalekosežniji uticaj – obrazovni, memorijalni i inspirativni“, rekao je Protić.

Prema njegovim rečima, telekomunikacije, iz Tesline perspektive, samo su jedan vid komunikacije koja ljude treba da poveže i posluži njihovom individualnom i kolektivnom uzrastanju.

„Teslin vremeplov“ biće na istom mestu od 21 do 23 sata i sutra, a nastavice svoje putovanje u Novom Sadu i Nišu, upoznajući i stanovnike ovih gradova sa značajem i uticajem Teslinih izuma, kao i dubinom njegove kreativne i inovativne misli.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email