Brojne srpske institucije, Srpska pravoslavna crkva i škole danas obeležavaju Svetog Savu – prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i viševekovnu moralnu, svetovnu i versku vertikalu u srpskom rodu. Za Savindan će biti održane mnoge Akademije, svečanosti i proslavljene školske i prosvetne Slave. Ovogodišnje slavljenje Svetog Save počelo je u četvrtak u Slatini, a završiće sutra naveče u Novoj Gradiški.

U Slatini na četvrtoj Svetosavskoj akademiji brojnim učesnicima obratio se Jovan Milanović profesor Karlovačke bogoslovije i starešina sabornog hrama iz Sremskih Karlovaca ispričavši nekoliko reči o prosvetitelju i učitelju Svetom Savi. Deca koja uče veronauk u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla recitovala su pesme, a prigodnu reč protkanu stihovima Petra Preradovića održao je dožupan Igor Pavković. Usledio je program kojeg su svojim nastupima ispunila kulturno umetnička društva iz Bobote (Etno grupa Đurđevak), Silaša (Zora) i Slatine (Prosveta). Među brojnim gostima i posetiteljima akademije bili su saborska zastupnica Dragana Jeckov, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, predsednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslije, zamenici župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak i Igor Pavković, zamenik župana Vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić, osnivač SDSS-a u ovom kraju Mladen Kulić kao i brojni predstavnici raznih nivoa Pravoslavne i Katoličke Crkve.

Slatinski paroh Dragan Gaćeša zahvalivši svima koji su organizovali u lestvovali na Akademiji, rekao je: ”Nakon ove divne večeri kada proslavljamo našeg velikog svetitelja zaista sam oduševljen i velika se sreća nalazi u srcu mome. Pre svega što se narod okupio u velikom broju. Ovako nešto treba raditi i češće, da narod uči o svojoj veri, o svome narodu, bez obzira na veru, bez ikakvih strahova, bez ikakvih predrasuda kao što je bilo večeras čemu svedoči prisutnost katolika i predstavnika Katoličke Crkve. Zaista možemo reći da je ovo bio jedan divan hršćanski skup u kojem smo svi zajedno mogli da učestvujemo, da molimo i da nešto novo naučimo.”

U vukovarskoj gimnaziji juče je održana Akademija i proslavljena školska Slava kojoj je, u skladu sa tradicionalnim srpskim običajima, kuma bila predsednica Veća srpske nacionalne manjine i članica GO SDSS Vukovar Mirjana Oreščanin. Večeras u Osnovnoj školi “Siniše Glavaševića” kumovi školske slave – Gradska organizacija SDSS-a Vukovar đacima će uručiti poklone, među kojima i laptop uređaj koji će im omogućiti lakše usvajanje znanja.

Takođe, danas će u Zagrebu biti svečana Akademija kojom će SKD “Prosveta” proslaviti svoju Slavu, a sutra naveče ime Rastka Nemanjića – Svetog Save slaviće Srbi i njihovi prijatelji u Novoj Gradiški.

 

Izvor: SDSS

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email