U kapeli pri Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije načalstvovao je Svetom arhijerejskom Liturgijom kojom je proslavljen Sveti Sava, prvi arhiepiskop i prosvjetitelj srpski.

Mitropolitu Porfiriju su sasluživali protojerej-stavrofor Marko Nogić, protosinđel Venijamin, jeromonah Dionisije iz manastira Kovilj i đakon Branimir Jokić. Pojanjem su odgovarali jeromonah Nikon, protojerej-stavrofor Slobodan Lalić i jerej Mihajlo Žikić. Liturgiji su prisustvovali vjernici zagrebačke parohije, učenici i nastavnici Srpske pravoslavne opšte gimnazije Kantakuzina-Katarina Branković. Tokom bogosluženja Mitropolit je sa učenicima i nastavnicima presjekao slavski kolač, a potom u besjedi govorio o Svetom Savi koji ne bi bio toliko veliki i značajan, da je bio samo jedan veliki čovjek, sa mnoštvom svojih kvaliteta, koji je pripadao jednom narodu, narodu koga je kulturno i duhovno uzdigao, nego zbog toga što je prije svega i iznad svega bio čovjek Hristov, čovjek Crkve Hristove.

– Sveti Sava je sav bio ljubav. Gde god da je putovao, ljudi su ga sa radošću dočekivali, a ispraćali s tugom. Draga deco, vi to treba da znate, jer je današnji dan vaš praznik. Da bi shvatili ko je svetitelj, ko je bio Sveti Sava, i sami moramo da se trudimo da živimo vrlinski. Svakako da nam znanja i veštine kojima se učimo u školi i koje posjedujemo pomažu da kroz život idemo lakše, da steknemo pozicije, upoznamo svet, da steknemo imanja i porodice. Međutim, bez vrline i poticaja da sveti budemo nismo potpuni, rekao je Mitropolit i pozvao da nam Sveti Sava bude primer za ugled, da budemo spremni da činimo dobro, da dobro činimo po svaku cenu, čak i onda kada izgleda da uslovi nisu za to. Da nikada ne odustanemo od toga da budemo dobri ljudi, čak i više od toga – da budemo sveti ljudi, a sveti ćemo biti kada svoju dobrotu oplodimo molitvom. Jedanput ili dvaput dnevno da se obratimo Bogu da nam pomogne. U isto vreme da budemo blagodarni Bogu na svemu što nam daje. Mi smo skloni da vidimo sve što je loše, da registrujemo svaku sitnicu i time se bavimo, a to nam truje život. Mnoge divne i dobre stvari u našem životu promiču i mi ih ne prepoznajemo, a njih ima svakoga dana, naglasio je mitropolit Porfirije.

Proslava je nastavljena u svečanoj dvorani Duhovnog centra Svetosavskom priredbom Ruskaja duša koju su pripremili učenici Gimnazije. Sala je bila premala da primi sve goste koji su i ove godine željeli da vide učenički trud, kreativnost i maštovitost. Svetosavsku himnu je otpjevao đački hor, a drage uzvanike i goste pozdravio je protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, direktor Gimnazije, i uz mitropolita Porfirija izdvojio izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba Slavka Kojića, ambasadorku Republike Srbije Miru Nikolić sa saradnicima, izaslanika ambasadora Ruske Federacije u Zagrebu Aleksandra Stjepanova, predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, saborske zastupnike Borisa Miloševića i Milu Horvata, predsjednika SPD Privrednik Nikolu Lunića, Šimu Jerčića iz Kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama, univerzitetske profesore u Zagrebu: Dušana Marinkovića, Nataliju Vidmarović, Nikolu Sarapu i Hrvoja Klasića, direktore i vaspitače zagrebačkih škola i učeničkih domova, roditelje učenika.

Potom je uslijedilo ono najljepše – interesantan i sjajno uvježban program gimnazijalaca koji je izazvao oduševljenje prisutnih i glasne aplauze. Tradicionalne narodne i duhovne ruske pjesme, odlomci iz djela Turgenjeva, Ljermontova, Jesenjina… priuštili su publici pravi užitak. Proslava Dana Škole nastavljena je druženjem i prigodnim slavskim posluženjem.

Svečano je bilo i u Svetopreobraženskom hramu u Zagrebu. Nakon svete Liturgije koju je služio protojerej-stavrofor Duško Spasojević, jerej Bogoljub Ostojić i đakon Draga Radić vjernike su pjesmama o Svetom Savi oduševili najmlađi polaznici pravoslavne vjeronauke kojima su podeljeni prigodni svetosavski darovi.

 

 

Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email