Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u ponedeljak je u beogradskom naselju Ovča prisustvovao svečanoj dodeli ključeva za 235 stanova namenjenih izbeglicama iz BiH i Hrvatske i rekao da je za rešavanje pitanja izbeglica potrebno vreme i iskrena posvećenost.

Dačić je podsetio da je izgradnja stanova počela u septembru 2016. i da je u svakom trenutku na gradilištu bilo nešto više od 100 radnika koji su za kratko vreme omogućili da veliki broj ljudi dobije priliku za započinjanje “nove i rasterećenije faze života”.

Naveo je da je vrednost projekta 9,8 miliona evra, a da su ta sredstva obezbedili donatorski fond Regionalnog stambenog programa, Banka za razvoj Saveta Evrope i Grad Beograd.

– Iskustvo pokazuje da pružanje pomoći žrtvama rata i progona na duže staze podstiče prosperitet novih naraštaja i stabilnost u svim sferama društva. Treći potprojekat Regionalnog stambenog programa, koji se odnosi na korisnike sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, vredan je 13,6 miliona evra namenjenih za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda – naveo je Dačić.

On je rekao i da je u junu 2016. godine uručeno 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava, a u septembru 2017. 302 ugovora za pakete građevinskog materijala.

Kako kaže, to je pokazatelj da se u Beogradu, kao i u Srbiji intenzivno gradi.

– Sredinom novembra prošle godine počela je i gradnja novih 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin – kazao je Dačić.

Dačić je izrazio zahvalnost domaćim institucijama na čelu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, kao i međunarodnim partnerima EU, UNHCR-u, OEBS-u i drugim donatorima.

 

Izvor: Večernje novosti, autor: V.N.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email