Projekat pod imenom „Dara“, reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, koji će doneti priču o ustaškim zločinima u Jasenovcu, dobio je podršku Filmskog centra Srbije od 61.000.000 dinara.

Ovo delo, čiji je producent „Film danas“, pobedilo je na ponovoljenom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2018. godinu u kategoriji Dugometražni filmovi sa nacionalnom temom.

Na sajtu Filmskog centra navodi se da se projekat „Dara“, pre svega, izdvojio značajem teme i sinergijom scenarija i rediteljskom eksplikacijom.

„Srpska golgota u ustaškim koncentracionim logorima u Drugom svetskom ratu, naime, u ovom delu sveta nema premca, pa zbog toga, s jedne strane, zahteva da, više od sedam decenija nakon što se genocid dogodio, konačno bude obrađena, a sa druge vuče opravdan strah u nizu grandioznih kinematografskih i televizijskih uništavanja velikih istorijskih tema“, navodi se u obrazloženju odluke, koje je potpisala predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan.

„Umesto produkcijski i ne samo produkcijski rizičnog spektakla, scenarističko-rediteljski tandem Drakulić-Antonijević opredelio se, međutim, za potresnu malu priču, kao simobol masovnog stradanja i samim tim otklonio veliki deo pomenute bojazni. Ukoliko se hrabra i inspirativna Antonijevićeva ideja primene postupka iz filma Apokalipto pokaže kao uspešna, planirani film bi sa relativno malim finansijskim sredstvima mogao da ostvari efekat epopeje“, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o izvodljivosti filma, u obrazloženju se dodaje da je utisak Komisije da sredstva koja se odobravaju čine nužnu, ali dovoljnu preptostavku za dalje budžetiranje filma.

Konkursna komisija, inače, odbila je 19 projekata, među kojima su „Djeca Kozare“ Lordana Zafranovića (film zbog kog je konkurs i ponovljen), „Princ Rastko srpski“ Miroslava Lekića, „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića, „Marko Kraljević“ Dejana Zečevića.

Filmografija Predraga Antonijevića

Predrag – Gaga Antonijević (59) dosad je režirao igrane filmove “O pokojniku sve najlepše” (1984), “Balkan ekspres 2” (1989), “Mala” (1991), “Spasitelj” (1998), “Hard Cash” (2002), “Ghost of New Orleans” (2011), “Breaking the Edge” (2013) i “Zaspanka za vojnike” (2018). Scenarista je, reditelj i producent serije “Ubice mog oca”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email