Nakon nedavnog ustoličenja episkopa g. Jovana, srpska zajednica u Pakracu i njezini gosti ponovno su se okupili povodom blagdana Male Gospojine, ujedno i blagdana VSNM-a Grada Pakraca.

Na godišnjicu Vijeća odazvali su se predsjednici Vijeća drugih nacionalnih manjina iz okruženja poput Požege, Okučana, Bjelovara i Daruvara te predstavnici mnogih udruga.

– Srpski je narod tijekom nekoliko stoljeća razvio bogatu kulturu koju danas čuva i promiče kao važan dio svog nacionalnog identiteta. Uvjeren sam da će i današnja proslava doprinijeti afirmaciji kulturne baštine srpske zajednice u Zapadnoj Slavoniji, a ujedno i Republici Hrvatskoj – stoji u pismu predsjednika Ive Josipovića, koji je čestitao domaćinima.

Posvećenje slavskog kolača predvodio je paroh pakrački Đorđe Teodorović, a prije narodnog veselja uzvanici su imali prilike uživati u programu u kojem su nastupali članovi omladinskog sastava Srpskog kulturno – umjetničkog društva Jovan Jovanović Zmaj iz Bijelog Brda pod vodstvom predsjednika Tihomira Sekeruša.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je i suorganizator, predsjednik SKD Prosvjete, Pododbora Zapadna Slavonija Miroslav Grozadanić koji nije propustio priliku pozvati sve zainteresirane da se jave u pjevačko društvo i folklornu sekciju.

 

Izvor: SNV, autor: Danijela Havranek

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email