Nakon što je prvo izdanje romana prodato za nešto više od dva mjeseca, Pištalov američki izdavač “Graywolf Press” je odštampao drugo izdanje “Tesle”, a prošlog mjeseca se ova knjiga pojavila i kao zvučno izdanje, što je inače, u Americi veoma popularan format, navodi srpski izdavač “Agora”.

Knjigu je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L.J. Ganser, koji je do sada snimio više od 300 najznačajnijih američkih knjiga, dobio niz nagrada i važi za najboljeg u ovom polju.

Zanimljivo je da je pre nekoliko godina “Agora” ovaj roman takođe izdala kao zvučnu knjigu. Roman je za srpske čitaoce pročitao poznati glumac Petar Božović.

Tesla, portret među maskama (1)Ovaj roman je i u Srbiji ostvario nezabilježen uspjeh: nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, već šest godina jedna je od najprodavanijih knjiga na domaćem tržištu, ušla je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljena sa uspjehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a američko izdanje je 11. prevod ove knjige na neki od stranih jezika.

Inače, američki prevod ovog romana, je nominovan za američku književnu nagradu “National Book Award”, jednu od najuglednijih i najstarijih američkih književnih nagrada, koju je Američko udruženje knjižara ustanovilo još 1936. godine. Dodjela nagrade je u septembru.

Pištalov roman “Tesla, portret među maskama” (“Tesla, A Portrait With Masks”, preveli su je Bogdan Rakić i Džon Džefris), objavio je “Graywold Press”, jedan od najpoznatijih američkih izdavača, a izašao je iz štampe 6. januara ove godine i za manje od dva mjeseca njegovo prvo izdanje je rasprodato.

Nakon desetak promocija (Njujork, Boston, Čikago, Vašingtonu i nizu drugih univerzitetskih centara) ova knjiga je predstavljena i u “Barns and Noble” knjižarama širom Amerike. Zastupljena je u rubrici “Upoznajte velike pisce”, a knjiga je doživjela i zapažen odziv kritike.

Kritike i pohvale u Americi:

“Kako biste napisali biografsku knjigu o Prometeju elektriciteta”, upitao se kritičar Novelhistoriana: “Pa kroz lirsku prozu, mistične snove koji izviru iz srpskih bajki, grčke mitove i frojdijanske simbole. Tako je Vladimir Pištalo naselio um neuhvatljivog enigmatičnog genija, Nikole Tesle”.

Ken Kalfus je napisao da je “Tesla, portret među maskama” “munjom ocrtan portret genija, moćan, tranformativan i misteriozan kao elektricitet sam”.

Frensin Prouz je primijetila: “Mnogo je napisano o Tesli, ali izuzetni i potpuno originalni roman Vladimira Pištala uspijeva da nam kaže nešto potpuno novo, prije svega o tome kako literature i mašta mogu preobraziti biografiju u veliku umjetnost”.

Čarls Simić je utvrdio da knjiga “ima dubinu, uzbudljivost i originalnost koja odlikuje modernog klasika”.

Zvučna knjiga “Tesla, portret među maskama” se može skinuti ovdje.

 

Izvor: Buka

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email