Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da redovno godišnje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora, koji okuplja vladike pod predsedavanjem patrijarha Irineja, počinje sutra u manastiru Žiča, a potom će se nastaviti u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Sabor će započeti bogosluženjem, liturgijom i Prizivom svetog duha, nakon toga će, u popodnevnim časovima, sledi radni deo. Od 11. maja vrh SPC nastavlja zasednje u Beogradu gde će, kako je uobičajeno, raditi više dana.

Zasedanja ovog najvišeg tela SPC, čije su odluke obavezujuće, završavaju se saopštenjima kojima se javnost upoznaje sa najvažnijim temama razmatranim na dnevom redu, koji se utvrđuje na početku rada.

Tokom Sabora arhijereji podnose izveštaje o svom radu, za period od prethodnog takvog okupljanja, ostale teme zavise od okolnosti.

Pred vrhom SPC sigurno će se naći tema priprema za obeležavanje osam vekova autokefalnosti SPC, zbog čega je manastir Žiča i izabrana za početak zasedanja.

Prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava, najmlađi sin velikog župana Stefana, odredio ga je za svoje sedište, koje je nešto kasnije preneto kod Peći, gde je, u Pećkoj patijaršiji, otpočeo prethodni godišnji Sabor.

Svečano obeležavanje jubileja trebalo bi da otpočne na jesen, takođe u manastiru Žiča.

Vrh SPC se sa dosadašnjih okupljanja redovno oglašavao o Kosovu, pa se može očekivati da to bude tema i sada, a sasvim izvesno, razmatraće se i međupravoslavni spor u Ukrajini.

Saborska zasedanja održavaju se po potrebni i vanredno, kao što je to bilo prošlog novembra, sa kojeg se SPC oglasila pre svega o Kosovu i o crkvenom sporu u Ukrajini koji se odražava na sve pravoslavne crkve.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email