Savet za elektronske medije pokrenuo je hitnu proceduru utvrđivanja činjenica povodom jednog od najeklatantnijih slučajeva govora mržnje u hrvatskim medijima poslednjih godina, u emisiji „Markov trg“ lokalne privatne televizije Z1, voditelja Marka Juriča i najavio prijavu Tužilaštvu.

Na vanrednoj sednici Saveta zatraženo je izjašnjavanje vlasnika lokalne TV Z1 u roku od 48 sati povodom ovog slučaja.

–  Mi smo održali izvanrednu sjednicu i pokrenuli smo hitnu proceduru, a to je da se u roku od 48 sati traži očitovanje nakladnika Z1 vezano za tu emisiju što se tiče govora mržnje. Vidjet ćemo što će nakladnik reći, i – kako mi sami ne možemo ići dalje od očitovanja – predat ćemo cijeli postupak Državnom odvjetništvu–   rekla je za Radio slobodnu Evropu predsednica Saveta i direktorka Agencije za elektronske medije Mirjana Rakić.

Jurič, autor i voditelj emisije koju prenose i neke druge lokalne televizije u Hrvatskoj, a jedna, prema njegovim rečima, i u Australiji, već je drugi puta poručio svojim sugrađanima da uz oprez šetaju Cvjetnim trgom jer je u blizini pravoslavna crkva u kojoj “stoluju četnički vikari”, jer bi neki od njih mogao istrčati i u “svom maniru klanja izvesti krvavi pir” na najlepšem zagrebačkom trgu. Jurič je predložio i da bi to mesto trebalo obeležiti tablama na kojima bi pisalo: “Pazi oštar četnik u blizini”.

Odmah je reagovalo Srpsko narodno vijeće, koje je, osudivši Juričeve izjave saopštilo da je Jurič poznat kao osoba koja redovno promoviše netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj.

– Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i čitavim nizom zakona RH, Jurič iz sedmice u sedmicu neometano koristi sve radikalniji govor mržnje – poručuju iz SNV-a.

Oni upozoravaju i da takav govor u najgledanijim televizijskim terminima smatraju posebno opasnim, jer takvi pozivi dovode do sve većeg broja fizičkih napada i pretnjii usmerenih prema Srbima u Hrvatskoj i uništavanja imovine u njihovom vlasništvu, navodi SNV.

Milorad Pupovac ovim je povodom rekao za N1– Slučaj Marka Juriča i emisije Markov trg i televizije Z1 je strašan primjer toga dokle društvo, mediji i regulatori mogu tolerirati govor mržnje i pozive na nasilje i na linč. Sve što je izgovorio čovjek koji se predstavlja novinarom, a znamo da nije samo novinar bio, niti ostao, je primjer iskazivanja mržnje i pozivanja na nasilje i na linč – ističe Pupovac

SNV je za danas najavio i konferenciju za novinare povodom ovog slučaja.

Hrvatsko novinarsko društvo odlučno osudilo Juričev postupak

HND je, saopštenjem koje je potpisao predsednik Saša Leković, pozvalo novinare i sve odgovorne u medijima, javnim i komercijalnim, da svoj posao obavljaju odgovorno, i da budu svesni svoje društvene moći, čija zloupotreba lako može dovesti do neželjenog nasilja.

– Smatramo da je u ovom slučaju reč o eklatantnom govoru mržnje i opasnoj provokaciji koja može imati posledice po bezbednost građana Zagreba i svih posetilaca tog grada,  bez obzira na njihovo nacionalno poreklo i versku opredeljenost. Ovde nije reč o novinarskom radu, nije čak reč ni o šali, već o kranje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu – navodi se u saopštenju HND-a.

U tom društvu smatraju da bi svi medijski akteri u svakom trenutku morali imati na umu da je “tanka granica između verbalnog i stvarnog nasilja, i da širenje netolerancije, nacionalne i svake druge isključivosti u javnom prostoru, koje u manjoj ili većoj meri godinama u njemu egzistiraju, nisu nikakve video igrice niti kafanske rasprave”.

Odjeci u medijima

Na Juričev istup prvi je prijavom reagovao reditelj i bivši novinar Igor Mirković, apelujući na Facebooku da to i drugi učine, a prvi medij koji se uključio prijavom, a potom i apelom drugima da to učine bio je Libela, portal o rodu, spolu i demokraciji.

Brojni mediji oglasili su se potom o ovoj temi. Jutarnji to naziva nezapamćenim govorom mržnje. Sramotno! – ističe u naslovu net.hrRTSTelegraf pišu kako je govor mržnje hrvatskog voditelja šokirao region, a Jurič je za Večernji izjavio da “poznaje zakon” i da ono što je izrekao “nije govor mržnje” te da u njegovim rečima “nema ništa sporno”.

Slučaj temeljno prati index.hr koji je kroz nekoliko članaka pokrio ovu temu i pozvao takođe na prijavljivanje govora mržnje.

 

Autor: H. Felbar/Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email